Dansen op de vulkaan

De aandelenmarkten in de wereld bewegen merendeels in stijgende trends (zie trendoverzicht MSCI indices). “The Trend is Your Friend” beweren trendvolgers. Maar countertrend-watchers die koersbodems en koerstoppen willen ‘timen’ hebben momenteel prima argumenten voor een contraire houding nu de top van een belangrijke berg is bereikt.

Deze berg heet de MSCI USD World index. De relatieve sterkte index (RSI) vertoonde op 3 november jl. op weekbasis een waardering op 79,89. Zo hoog heeft de RSI sinds het dieptepunt in 2009 (en daarmee de start van de huidige bullmarkt) nog nooit gestaan. En datzelfde geldt voor MSCI China die op 24 november jl. een RSI-waardering bereikte op 80,56. Dit niveau is marginaal hoger dan de top die op 24 april 2015 werd bereikt op 80,44. De afloop kent u. Zo niet…MSCI China daalde vervolgens in minder dan een jaar tijd met bijna 44% in waarde.

klik op trendoverzicht MSCI indices (zie onder) om te vergroten:

 

 

 

 

 

Op 30 april 2015 noteerde hieronder vermelde wereldwijde aandelentracker op maandbasis een RSI-waardering op 78,91 en op 31 mei 2015 een RSI-waardering op 79,63.

iShares MSCI World EUR Hedged  UCITS ETF (IWDP op maand(!)basis

 

 

 

 

CONCLUSIE: aandelenbeleggers dansen thans wereldwijd op de spreekwoordelijke vulkaan!