Op zoek naar achterblijvers

Op 19 oktober jl. bracht Het Financieele Dagblad (FD) een interessant vraagstuk onder de aandacht. In de aanhef van een column werd de volgende vraag gesteld: ‘Zijn er nog achterblijvers te vinden op de beurs?’ Het FD liet haar licht schijnen over vijf achterblijven, zijnde Altice, Ahold-Delhaize, Gemalto, Unibail-Rodamco en Vopak.

Elke ochtend voorbeurs kijkt LOEF Technische Analyse naar de uitkomsten van de technische handelssignalen (zie trendoverzicht 20 januari 2017 o.b.v. slotkoersen d.d. 19 oktober 2017 onder, klik op afbeelding om te vergroten). Op zoek naar achterblijvers in een stijgende beurs valt direct het oog op het aandeel GEMALTO, omdat dit aandeel volgens de Relatieve Sterkte Index (RSI) oversold/oververkocht is geraakt (lees: waardering < 30). Dat maakt het aandeel interessant om onder de aandacht te brengen.

 

 

 

 

 

 

 

Aldus geschiedde…zie onder (gratis) technische analyse column op website van LYNX Brokers, raadpleeg https://www.lynx.nl/kennis/artikelen/gemalto-koopje/

 

 

 

 

 

 

Het aandeel Gemalto is volgens website www.iex.nl dit jaar het slechtst presterende aandeel in het AEX-universum (zie overzicht onder o.b.v. slotkoersen 27 oktober 2017, klik op afbeelding om te vergroten of raadpleeg > https://one.iex.nl/monitor/?utm_source=koerstab&utm_campaign=IEXONE

 

 

 

 

 

 

 

 

Onbekend is of er beleggers zijn geweest die het aandeel Gemalto vorige week hebben gekocht, maar in elk geval bleek Gemalto afgelopen vrijdag DE GROOTSTE STIJGER, waardoor het afgelopen week ook de beste koersperformer in de AEX-index bleek te zijn (klik op afbeelding om te vergroten of raadpleeg > https://one.iex.nl/monitor/?utm_source=koerstab&utm_campaign=IEXONE

 

 

 

 

 

 

 

 

In de technische analyse zijn het vooral de kwantitatieve beslisregels die het brein van de grafieklezers moet prikkelen om op bepaalde momenten naar specifieke condities te kijken. In de koersgrafiek van Gemalto in de afgelopen jaren worden bijvoorbeeld ‘Convergentie-alerts’ geactiveerd om te waarschuwen voor draaipunten waarop gekocht of verkocht kan worden.

Koersgrafiek Gemalto met convergentie-alerts

 

 

 

 

Niet alle signalen zijn beveiligd tegen ‘false moves’ (= onverwachte bewegingen anders dan gehoopt/verwacht). Daarom moet elk koop- of verkoopsignaal een ‘exit’-grens hebben om eventuele koersverliezen te beperken (zie onder)

 

 

 

 

Hoe dan ook…achterblijvers zijn er altijd wel te vinden, maar je moet wel beslisregels hanteren om niet verder achterop te raken.