DAX testcase TA

Een trend is intact, totdat het tegendeel wordt aangetoond. Technische Analyse voorspelt niet. In de klassieke benadering wordt slechts de richting van de trend geanalyseerd. Een stijgende trend is bijvoorbeeld herkenbaar aan een proces van opeenvolgende hogere bodems (in combinatie met een proces van hogere toppen). Technische Analyse brengt dit proces in kaart.

Neem als voorbeeld de German Xetra DAX-index op uurbasis (zie onder, klik op afbeelding om te vergroten).

 

 

 

 

De Xetra DAX-index is – sinds het dieptepunt eind augustus – volgens de grafiek op uurbasis alweer zes weken stijgend. Op vrijdag 13 oktober jl. werd vroeg in de middag de psychologische 13.000-puntengrens onder druk van de opgaande stijgende steunlijn opwaarts gepasseerd met een hoogste (record) notering op 13.030,37 op uurbasis. Maar twee uur na deze overwinning sloot de Duitse beursgraadmeter weer onder de 13.000-puntengrens op 12.985,33. De steile stijgende trendlijn wordt deze week aan de zijkant verlaten. Daarmee lijkt het erop dat er verandering in de vraag-/aanbodverhoudingen is ingezet.

Maar let op…van een trendomslag is nog geen sprake. Bij een trendomslag¬† moet het proces van opeenvolgende hogere bodems eerst worden verstoord (lees: ‘gebroken’) door een daling onder de bodem voorafgaand aan de laatste rally naar de top.¬† De candlestick-grafiek op uurbasis (in het grijs) combinatie met de lijngrafiek op uurbasis (in het zwart) toont het volgende aan (klik op de grafiek voor raadplegen).

 

 

 

De opwaartse uitbraak boven de 13.000-puntengrens¬† kreeg geen vervolg als gevolg van de directe winstnemingen in het uur volgend op de uitbraak op uurbasis. Over de oorzaken kan/mag men speculeren, maar beleggers/traders weten dat ronde getallen belangrijk zijn en dat er in het kader van ‘plan a trade, trade a plan’ waarschijnlijk verkooplimieten werden geraakt na de eerste doorbraak boven de 13.000-puntengrens (met daarboven weer ‘re-entry’-orders, mocht de index toch doorstijgen met bijvoorbeeld een marge groter dan 0,003% boven de 13.000-puntengrens = 13.039). De hoogste notering werd intraday bereikt bij een indexstand op 13.036,74.

Positief zijn de twee recente bodems op uurbasis op 12.980,25 en 12.977,78 waar vorige week nog toppen werden gezet rond 12.985. Daghandelaren weten nu waar de nieuwe instapkansen liggen. Beleggers kunnen hier ook hun voordeel meedoen. De stoploss-grens onder hausseposities ligt rond 12.932,51 (of hoger voor intraday-traders iets onder 12.977,78).