Beurscrashes & paniekbodems

Wat inspireert u persoonlijk om bepaalde (beleggingstitels) te kopen, te verkopen of te houden? Is dat uw gevoel, ervaring of heeft u (voor)kennis? Denkt u slimmer te zijn dan andere deelnemers in de effecten- en valutamarkten? Of hangt u een specifieke beleggingsfilosofie aan en handelt u op basis van een vorm van fundamentele of technische analyse (of combinaties)?

Voor de meeste mensen is het waarschijnlijk lastig om bovengestelde vragen heel zuiver (lees: ‘eerlijk’) te beantwoorden. Wie van u kijkt of luistert af en toe toch naar wat die andere(n) te melden hebben?

PERSOONLIJKE NOOT: ‘Door de beurscrash op 19 oktober 1987 werd ik – destijds werkzaam als baliemedewerker bij de Rabobank te Zoetermeer – geconfronteerd met vragen (beleggingsgerelateerd) waarop ik geen parate, laat staan goede, antwoorden had. Dat vond ik niet plezierig, dus ben ik mij in de materie gaan verdiepen (door o.a. het tijdschrift FEM 31-10-1987 te kopen om de achtergronden beter te leren begrijpen).

 

 

 

 

 

 

 

 

Gisteren 12 oktober 2017 organiseerde LYNX BROKERS een ‘masterclass’ getiteld ‘Beurscrashes & paniekbodems’. Het gekozen thema lijkt erg populair getuige de vele deelnemers. Heeft u het webinar gemist, raadpleeg dan: https://www.lynx.nl/kennis/masterclass-archief/

 

 

 

 

 

De hierboven afgebeelde koersgrafiek van de Dow Jones Industrials Average gaf gisteren op geen enkele wijze een aanwijzing om spoedig een ‘DOWN JONES’-omslagartikel te verwachten. In het webinar gisteren werden de klassieke ‘crash-alerts’ in de Dow Jones Index vanaf 1896 getoond en toegelicht. Betekent dit vandaag – 13 oktober 2017 – dat de angst voor een nieuwe uitverkoop van aandelen onterecht is? Het antwoord is – u raadt het al – tweeledig: ‘Nee, kijk maar naar het actuele koersverloop van de Dow Jones Index hierboven’, en ‘Ja, kijk naar het koersverloop van vrijdag 13 oktober 1989 hieronder.’

 

 

 

 

De massapsycholoog Jaap van Ginneken legt in zijn paperback ‘Rages & Crashes, over de onvoorspelbaarheid van de economie‘ (en volgens de binnenflap ‘opgedragen aan de manager met een erg goede nachtrust‘) uit dat het erg lastig is om te bepalen wat tot de verbeelding van de beleggers zal spreken en wat niet. Het is niet mogelijke om de ‘ontremmer’ inde verbeelding ‘in de objectieve criteria voor een computerprogramma te vatten’.

De objectieve criteria van de methode LOEF gebaseerd op Einstein’s aanbeveling ‘Look at what is, not what you think it should be’ waarschuwen recentelijk wel degelijk voor een bepaalde mate van overwaardering (zie onder de geelgekleurde ‘blow-off’-overdrijvingscandles)…dus de vrees in de markt wordt wel degelijk gemeten en zichtbaar gemaakt (zie onder uitwerking praktijk o.b.v. theoretisch trendfasen concept).

MSCI USD World Index methode LOEF signalen met ‘blow-off’-filter