Wolkenkrabberindex alert!

Vorige week werd bekend dat de Raad van State groen licht heeft gegeven voor de bouw van een nieuwe wolkenkrabber in Rotterdam. Het doel is om de 215 meter hoge ‘Zalmhaventoren’ in 2020 op te leveren. De ‘market timer’ is nu gealarmeerd, want investeringen in nieuwe wolkenkrabbers blijken in de historie vaak een voorbode van economische recessies/depressies.

De vastgoedanalist Andrew Lawrence heeft eind vorige eeuw (1999) de ‘Skyscraper Index’ in het leven geroepen na een studie naar pieken en dalen in de economie in de vorige eeuw. De aankondiging van extreme hoogbouw valt niet zelden samen met perioden van hoogmoed. Immers, in tijden van grote voorspoed is het ‘mens eigen’ om de zaken groots aan te pakken en dit vooral ook te laten zien. De aankondiging dat het nieuwe hoogbouwproject niet bij deze ene toren blijft, is overigens illustratief voor het hoogmoedige sentiment in de Europese aandelenbeurs in de afgelopen maanden en groteske uitspraken door vooraanstaande economen over een nieuwe periode van voorspoed. Dit laatste is helaas in tegenspraak met de Fibonacci-Benner cycle die wijst op een economische depressie met een nieuw dieptepunt in 2020 overeenkomstig de ‘Business Cycle Low’ in 2003 (even googlen en u begrijpt dat we nu in een laat stadium van de economische hausse leven).

Meer interessante achtergrondinformatie werd gepubliceerd in ‘The Quarterly Journal of Austrian Economics 8, No.1″ getiteld “Skyscrapers and Business Cycles” door Mark Thornton verbonden aan het Mises Institute > https://mises.org/system/tdf/qjae8_1_4.pdf?file=1&type=document

BELLE VAN ZUYLEN TOREN…een project dat werd ingehaald door de tijd

Het college van B&W van Utrecht liet op 26 juni 2007 (tijdens het einde van de vorige economische hausse) weten dat de bouw van de hoogste toren van Nederland (262 meter!) in het centrum van de Utrechtse nieuwbouwwijk Leidsche Rijn haalbaar was.  In de toren zou er ruimte komen voor kantoren, woningen, winkels, een hotel en publieke ruimtes. Het overheersende idee leefde 10 jaar geleden dat van de Utrechtse wolkenkrabber een grote toeristische en economische aantrekkingskracht voor de stad Utrecht zou uitgaan. De eerste paal zou in 2010 de grond in gaan. De meeste partijen in de Utrechtse Raad waren positief, maar op 22 januari 2010 maakte de gemeente Utrecht bekend dat de bouw van de toren niet doorging….voornamelijk vanwege de heersende economische crisis.