Three Peaks & Domed House

‘De geschiedenis neigt zich te herhalen.’ Deze aanname geldt als derde vuistregel in de technische analyse. De reden is simpel. Studie naar historische koerspatronen in beurskoersen is een studie naar massapsychologie. Angst, hoop, hebzucht, twijfel…dit zijn de belangrijkste drijfveren achter aan- en verkoopbeslissingen. Deze emoties laten hun sporen achter.

Het herkennen van deze sporen (lees: koerspatronen) gelden als een gids voor de toekomst. Dat wil niet zeggen dat deze gids altijd het goede pad bewandelt. Hoe dan ook “If history repeats itself, and the unexpected always happens, how incapable must Man be of learning from experience.” (citaat George Bernard Shaw).

Het ‘Three Peaks & Domed House’-patroon (afgekort ‘3PDH’-pattern) in combinatie met de 19 weeks cyclus in de S&P 500 index geeft thans een dringende reden om de volgende uitspraken van George Lindsay en actuele koersgrafiek van de MSCI USA Index omgerekend in euro’s te bestuderen (klik op de afbeeldingen om te vergroten):

 

 

 

 

 

Het patroon dat George Lindsay ooit ontdekte vlak voor een belangrijke trendomslag ziet er in theorie als volgt uit:

 

 

 

 

In de MSCI USA Index genoteerd in euro’s (zie onder) kan het ‘3PDH-patroon’ worden herkend, waarbij – indien juist beoordeeld – golf 26 in de komende dagen/weken aanstaande is met een verwacht dieptepunt in de eerste week van augustus 2017:

 

 

 

 

Volgens de gebruikelijke trendvolgende combinatie van wekelijkse beurskoersen en afgeleide 4-weeks en 24-weeks simpele koersgemiddelden staat het technisch/kwantitatieve sein in de MSCI USA Index genoteerd in euro’s (zie onder) op rood. Twee jaar geleden bleek deze objectieve waarneming (negatieve kruising van het 4-weeks gemiddelde onder het 24-weeks gemiddelde) en daling van de beurskoers onder het 24-weeks gemiddelde op tijd te waarschuwen voor de onverwachte beurscrash in China.

 

 

 

 

De Amerikaanse aandelen wegen relatief zwaar in de MSCI World Index…hetgeen een reden is om de 19-weeks cyclus in de S&P 500 index nu in acht te nemen (zie grafiek onder).

 

 

 

 

Let op: rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.

De technische analyse heeft als taak om veranderingen in beurskoersen te monitoren en hierover te communiceren.