Algemene Periodieke Keuring

De bekende en wettelijk verplichte ‘Algemene Periodieke Keuring’ om de verkeersveiligheid te bevorderen geeft voldoende inspiratie om ook beleggingsportefeuilles van tijd tot tijd aan een kritische controle te onderwerpen. Dat laatste geldt in het bijzonder wanneer de markt verdacht stuurgedrag in het koersverloop vertoont.

Met verdacht stuurgedrag moet u denken aan situaties waarin het beleggingsobject zich niet aan de verkeersregels houdt die zijn bedoeld om u veilig van bestemming A naar bestemming B te brengen. Een technische verkeersregel bij beleggingsbeslissingen is bijvoorbeeld de afspraak om alleen beleggingen in de portefeuille te handhaven indien de beurskoers boven het 120-daags gemiddelde noteert, terwijl het 20-daags gemiddelde boven het 20-daags gemiddelde sluit (samengevat de definitie van een stijgende trend).

VALEANT PHARMACEUTICALS International (VRX) augustus 2014 t/m september 2015 (met blauw 20-daags gemiddelde en rood 120-daags gemiddelde).

Klik op afbeelding om te vergroten:

 

 

 

 

Technische Analyse VALEANT (volgens de methode LOEF > koers + afgeleide 20/120-daags gemiddelden voor bepalen richting beurskoers):

Op 30 oktober 2014 springt het sein op groen bij een koers op $ 124,78 en kan er ‘veilig’ worden belegd in ‘VRX’. Maar op 22 september 2015 springt het sein op rood bij een koers op $ 216,76 waardoor ‘VRX’ als ‘onveilige’ belegging wordt aangemerkt (na de kruising van de beurskoers onder het 120-daags gemiddelde en 20-daags gemiddelde onder het 120-daags gemiddelde). De richting van de trend was gedraaid van ‘stijgend’ naar ‘dalend’.

Voorafgaand aan de trendomslag in ‘VRX’ werd een (H)oofd(S)choudertop zichtbaar, welk gedragspatroon in de technische analyse bekend staat als meest betrouwbare trendomkeerpatroon.

Klik op de afbeelding om te vergroten:

 

 

 

 

Het aandeel Valeant is sinds de negatieve kruising in de gemiddelden bij een koers op $ 216,76 gedaald naar een dieptepunt op 24 april 2017 op $ 8,3109. Conclusie: het aandeel Valeant blijkt met 96% in koerswaarde gedaald.  Op 17 maart 2016 liet de topman van biotechbedrijf Pharming die samenwerkte met Valeant bij een koers van $ 29,69 weten ‘vol vertrouwen’ te zijn, omdat de artsenbezoekers van Valeant – werkzaam in het midden van het veld – enorm gemotiveerde en uitstekend gekwalificeerde mensen zijn. Het aandeel Valeant sloot vrijdag 7 juli 2017 op $ 16,23.

APG, pensioenbeheerder van het ABP, zou begin 2016 nog 538.147 aandelen in portefeuille hebben gehad (volgens persbureau Bloomberg), hetgeen tot een verlies van tientallen miljoenen leidde. Volgens Het Financieele Dagblad zou APG geen uitspraken willen doen in maart vorig jaar of de positie in Valeant is afgebouwd of terugbracht zou worden. APG meldde ‘onaangenaam verrast door de gebeurtenissen‘ te zijn. De reactie: ‘dit soort zaken zijn doorgaans voor ons aanleiding om een belang in een bedrijf te heroverwegen‘. APG wil de komende jaren bedrijven selecteren die zich netjes gedragen (lees: ‘duurzaam’ en ‘maatschappelijk verantwoord beleggen’). In de zomer van 2015 zou de pensioenbeheerder (volgens Bloomberg) nog 631.000 aandelen Valeant hebben gehad, welk belang al jarenlang ‘substantieel’ zou zijn geweest.

LOEF: op de checklist ontbreekt helaas nog altijd de ‘technische analyse’ als ‘risico management hulpmiddel’.

“NIET ZOVEEL NIEUWS ONDER DE ZON”

Particuliere beleggers, vermogensbeheerders en pensioenbeheerders mogen er van uit gaan dat de beursanalisten ook gemotiveerd en uitstekend gekwalificeerd zijn. De heer Schotsman, hoogleraar Bank- en Verzekeringsleer UvA en senior adviseur van NIBE-SVV schreef in een blog over vakbekwaamheid op 6 juli 2017 dat er niet zoveel nieuws is onder de zon. Goede bankiers en andere goede beleggingsondernemingen geven u al een passend advies en duidelijke informatie aan hun klanten door deskundige medewerkers.

LOEF: Het ligt dus niet aan de vakbekwaamheid, maar aan de fundamentele afweging om te luisteren naar de boodschap van de markt (lees: de beurskoers = resultaat van vraag en aanbod).

zie link:  http://www.amweb.nl/financiele-planning/blog/2017/7/mifid-ii-en-vakbekwaamheid-verandert-alles-niets-10198718

ANALISTEN AANBEVELINGEN inzake AHOLD DELHAIZE (6 juli 2017)

Het aandeel Ahold Delhaize is tot op heden dit jaar de grootse verliezer (- 17,02%) in de AEX-index. Maar “Beleggers verwachten het meest van Ahold Delhaize” meldde op 5 juli 2017 de uitslag van een maandelijks sentimentsonderzoek onder beleggers. Zie link: IEX sentiment

Particuliere beleggers, vermogensbeheerders en pensioenbeheerders mogen verwachten dat de beursanalisten die het aandeel Ahold Delhaize volgen uitstekend gekwalificeerd zijn. Hieronder treft u de belangrijkste samenvatting aan van de ‘Analyst Recommendations’ per 6 juli 2017 (bron: Bloomberg)

Klik op de afbeelding om te vergroten:

 

 

 

24 beursanalisten adviseren nu Ahold Delhaize te kopen (= 70,6%), 8 beursanalisten adviseren Ahold Delhaize te houden (= 23,5%) en slechts twee analisten geven een verkoopadvies (5,9%).

Het aandeel Ahold Delhaize zakte op vrijdag 16 juni jl. door de hoeven na voltooiing van een bekend bearish (H)oofd(S)choudertoppatroon, zie link: In de bonus

LOEF: Drie weken na de verkoopbeweging is er nog niets veranderd, want ruim 94% van de beursanalisten geven momenteel een ‘buy’ en/of ‘hold’-advies.

ANALISTEN AANBEVELINGEN inzake O’REILLY AUTOMOTIVE Inc. (6 juli 2017)

Een maand geleden – op 9 juni 2017 – volgden 28 beursanalisten het aandeel O’Reilly Automotive Inc. (20 ‘koop’-adviezen, 7 ‘houden’-adviezen en 1 ‘verkoop’-advies).

Afgelopen week bleek het aandeel O’Reilly Automotive Inc. de grootste(!) daler in de S&P 500 index (- 20,98%). Het (H)oofd(S)choudertoppatroon waarschuwde ruimschoots van te voren:

klik op de afbeelding om te vergroten:

 

 

 

Niet alle (H)oofd(S)chouderpatronen worden gevolgd door crashes in beurskoersen. Maar een periodieke controle van koersgrafieken en mechanische beslisregels houden ons wel consistent een kritische spiegel voor. Het is de verantwoordelijkheid van de technisch analist om periodieke veranderingen in de richting van trends te signaleren en hierover periodiek te communiceren. Het is de persoonlijke verantwoordelijkheid van zelfbeleggers, vermogensbeheerders, pensioenfondsbeheerders enz. om de boodschap van deze column ter harte te nemen.