Vergeten uitspraken!

Janet Yellen verwacht geen crisis meer mee te maken zoals in 2008. Deze uitspraak in een recent interview heeft een hoog echo-gehalte. Het herinnert aan de uitspraak van Irving Fisher op 5 september 1929: “There may be a recession in stock prices, but not anything in the nature of a crash.” De Dow Jones index verloor daarna in 3 jaar tijd 89% van haar waarde.

Vanaf een top in de Dow Jones Industrials Average in november 1919 daalde deze Amerikaanse beursgraadmeter met 46% om in 1921 een nieuwe hausse te starten.

Vanaf een top in de Dow Jones Industrials Average in oktober 2007 daalde deze Amerikaanse beursgraadmeter met bijna 54% om in 2009 een nieuwe hausse te starten.

Merk op dat de actuele beurshausse in Wall Street nu acht jaar oud is. En kalenderjaren die eindigen op het getal ‘7’ zijn berucht (onder hen die de geschiedenis niet vergeten).

Wetenschappelijk onderzoek in 2003 door de centrale bank van Minneapolis zou bevestigen dat econoom Irving Fisher in september 1929 gelijk had met zijn opmerking dat aandelen goedkoop waren. Achteraf bleek dat de waardering nog goedkoper kon (met een dieptepunt in de Amerikaanse aandelenmarkt in juli 1932, hetgeen 89% lager lag dat de top van 3 september 1929).

Vorige maand lieten vier Fed-officials weten dat ze in sommige assets de aandelenwaardering aan de (te) hoge kant vonden. Achteraf zou best kunnen blijken dat de toekomstige aandelenwaarderingen nog hoger kunnen uitvallen dan nu wordt becijferd.

Niemand die u 100% garandeert hoe Wall Street zich in de nabije of verre toekomst zal gaan gedragen. Wel weten we met kennisneming van Irving Fisher’s uitspraken dat het erg gevaarlijk is om aan te nemen dat er in de toekomst geen crisis meer zullen ontstaan gelijk aan of zelfs erger dan die van 2008. Janet Yellen is van mening dat de stabiliteit in de financiele markten nu ‘safer and sounder’ is. Laten we hopen dat mevrouw Yellen gelijk heeft.

LOEF Technische Analyse hecht echter meer waarde aan een uitspraak van Jesse Livermore, (zie foto) de legendarische beursspeculant die succesvol de verkooppaniek in 1907 en 1929 wist te bespelen. Zijn uitspraak moet iedereen ter harte nemen: I learned early that there is nothing new in Wall Street. There can’t be because speculation is as old as the hills. Whatever happens in the stock market today has happened before and will happen again. I’ve never forgotten that.

Chart voorspellen niets. Als de chart een aanwijzing geeft van de mogelijkheid van een trendwijziging dan signaleren wij dat’ (citaat Hans Wertheim Salomonson in Financieel Economisch Magazine 31 oktober 1987 naar aanleiding van de beurskrach op 19 oktober 1987).

Klik op de afbeelding om te vergroten…