Omgaan met veranderingen

De illustratie hiernaast weerspiegelt in kleur de relatieve kracht tussen de dynamiek in de wekelijkse beurskoersen in de afgelopen weken op het gebied van asset allocatie en regionale aandelen gebaseerd op basis van voortschrijdend inzicht in ‘Exchange Traded Funds’ (in euro, unhedged).

Tijdig inzicht hebben in veranderingen kan van essentieel belang zijn. Indien u zich hierbij wilt laten ondersteunen, dan sta ik graag tot uw beschikking.

Hieronder leest u waarom.

Gisteren heeft u in het kader van de ‘Week van de Technische Analyse‘ in een researchrapport opgesteld in het afgelopen weekend kunnen lezen waarom de beleggingsstijl ‘Technische Analyse’ een fundamenteel onderdeel zou moeten zijn bij strategische beleggingsvraagstukken. De beurshistorie toont immers talloze significante draaimomenten waarna aannames en verwachtingen dramatisch moesten worden herzien. De gevolgen van eventuele tekortkomingen in de gemaakte toekomstvoorspellingen blijken in praktijk soms meer dan 10 of 20 jaar voelbaar. Zoveel geduld kan de gemiddelde belegger doorgaans mentaal (of financieel) niet opbrengen om te overleven.

Gerben van de Marel, correspondent voor Het Financieele Dagblad in New York, schrijft vandaag over ‘Darwin op het Damrak‘. De conclusie luidt dat bij crises de beurs een wrede Darwinistische wereld kan zijn. In de column wordt beleggers gemaand de lat voor zichzelf hoger te leggen, omdat beleggers ‘evoluerende soorten’ zijn. De argumenten voor een actief tegengeluid zijn ontleend aan een recent interview met hoogleraar Andrew Lo die een belangwekkend boek over het gedrag van beleggers heeft geschreven met als titel ‘Adaptive Markets‘. Ook wordt gerefereerd aan de klassieker ‘A Random Walk Down Wall Street‘ geschreven door Burton Malkiel in 1973. Dat is maar liefst 44 jaar geleden. De column van Gerben van de Marel is het uitknippen waard, want in de toekomst zal de strekking ervan waardevol blijken!

Andrew Lo heeft in 2004 getracht om de ‘Efficiente Markt Hypothese’ in het perspectief te plaatsen vanuit de evolutionaire ontwikkelingen. Lo refereert aan uitspraken afkomstig van Nobelprijswinnaar Markowitz (zie onder).

NB Klik op afbeelding om te vergroten

 

 

 

 

Uit de ervaringen van Markowitz blijkt dat het heel veel tijd en inspanning kost voordat de gevestigde orde collectief bereid is om veranderende inzichten te accepteren.

Charles Henry Dow, de grondlegger van de Technische Analyse in de V.S. en mede-oprichter van persbureau Dow Jones Company eind 19e eeuw, heeft in een aantal columns rond 1900 getracht het (zakelijk) publiek te informeren over wat later de ‘Dow Theorie‘ is gaan heten.

Hieronder treft u een aantal slides aan opgesteld door LOEF Technische Analyse ten behoeve van presentaties bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam en elders tijdens lezingen over technische analyse in opdracht van brokers in de afgelopen jaren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slotconclusie: “Those who cannot remember the past are condemned to repeat it.”

Het citaat afkomstig van George Santayana uit “The Sense of Beauty” (1896) en “The Life of Reason” (1905 – 1906) lijkt oud, maar is feitelijk nog heel actueel. De reden is verbluffend eenvoudig. Verandering is van alle tijden!

Voor meer informatie: https://en.wikiquote.org/wiki/George_Santayana