Goudhype aanstaande?

Technische Analyse voorspelt niet. Technische Analyse focust op de prijs. En als de grafiek een indicatie geeft van de mogelijkheid van een trendwijziging of een uitbraak, dan signaleren wij dat. Hans Wertheim Salomonson deed laatstgenoemde uitspraak in het Financieel Economisch Magazine van 31 oktober 1987. Hans inspireerde mij koersgrafieken te lezen.

Om de vraag te beantwoorden of er een goudhype aanstaande is, moet u dus goed lezen wat zojuist hierboven is geschreven. De aanhef over een ‘goudhype’ is geen voorspelling, maar eerder bedoeld als prikkel om technische analyse wat serieuzer te nemen op bepaalde momenten in tijd- en prijsrelaties.

Hieronder leest u een stukje uit het archief van Het Financieele Dagblad gepubliceerd op 2 september 2011:

NB klik op afbeelding om te vergroten:

 

 

De FD-column van 2 september 2011 is (zeker achteraf bekeken) de moeite van het lezen waard (zie onder):

Is er nu wel of geen sprake van een zeepbel in de goudprijs? Op basis van de technische analyse technieken en indicatoren zou ik zeggen van wel. In de eerste plaats is het noodzakelijk om het momentum van de stijging in kaart te brengen. Dat kan door twee prijzen in de koershistorie telkens met dezelfde tijdspanne onderling te vergelijken, maar beter is het om hiervoor de bekende ‘relatieve sterkte index’ (hierna afgekort RSI) te gebruiken. Deze RSI wordt afgedrukt op een schaal van 0 tot 100, waarbij waarderingen boven 70 als ‘te duur’ wordt beschouwd. Wat blijkt nu? De 14-jaar’s RSI noteert thans 90,7 en de RSI over de afgelopen 14 kwartalen staat op 95.8. Dit zijn extreem hoge waarden.  Op maandbasis noteert de RSI bijna 80 en op weekbasis noteerde RSI op 19 augustus tegen de 84 bij een weekslotnotering op $ 1852,20. Op dat moment noteerde de RSI op dagbasis ook bijna 84. Met andere woorden, in alle tijdframes is de prijs van goud in technische zin ‘te duur’.

Interessant in de tweede plaats is het feit dat in de week erna de goudprijs hoger opende, maar die week lager eindigde. Interessant, omdat in de technische analyse het fenomeen van actie en reactie niet zelden direct onderling verband houdt met de getallenreeks van Fibonacci. Uit deze getallen zijn de ratio’s 38,2 en 61,8 af te leiden. Uit historisch onderzoek blijkt dat belangrijke toppen en bodems in de koershistorie leiden tot belangrijke omslagpunten in de toekomst. Op weekbasis werd in 1980 een recordprijs bereikt op $ 873 en een bodemniveau op $ 254,50 in 1999. De stijging sinds 1999 bedraagt dus $ 1597,70. De exacte Fibonacci-ratio (38.2/61.8) ligt op $ 864,84 (= topgebied 1980).

Op dagbasis is dezelfde rekenexercitie mogelijk op basis van intraday hoogste en laagste noteringen.

In deze situatie ligt de bodem in 1999 op $ 253,20 en de top dit jaar op $ 1917,90. De exacte Fibonacci-ratio (38.2/61.8) ligt dan op $ 889,11. Het gemiddelde van deze berekening op week- en dagbasis komt daarmee uit op $ 876,99. Omdat de vorige keer de zeepbel in de goudprijs uiteenspatte op $ 873 lijkt de combinatie van RSI-technieken en Fibonacci-ratio’s de gedachte van een zeepbel technisch te ondersteunen.

Tot zover de technische analyse van de goudprijs op 2 september 2011 (> slotkoers USD 1883,70 / een dag later de hoogste closing price USD 1898,99 / twee dagen later ‘high’ op USD 1920,30). De bijgewerkte grafiek t/m 7 juni 2017 treft u hieronder aan (klik op de afbeelding om te vergroten).

 

 

 

Hieronder volgen enkele inspirerende uitspraken van Johan Cruijff (1947 – 2016)

“Spelers worden beïnvloed. Mensen worden beïnvloed. Spelers worden weer door mensen beïnvloed. Vaak moet er iets gebeuren, voordat er iets gebeurt. Tactiek is niet je man uitschakelen of zo. Nee, het is weten waar je mee bezig bent. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat zoals ik het doe je het moet doen, want anders zou ik het niet doen. Je gaat het pas zien als je het doorhebt. Er zijn veel mensen die kunnen zeggen dat een voetbalploeg slecht speelt; er zijn weinig mensen die kunnen zeggen waarom ze slecht speelt en zijn slechts een paar mensen die kunnen zeggen wat er moet gebeuren om ze beter te laten spelen. Als je sneller wilt spelen kun je wel harder lopen, maar in wezen bepaalt de bal de snelheid van het spel. De bal is een essentieel onderdeel van het spel. De basis is de bal zo snel mogelijk onder controle krijgen, zodat je iets meer tijd hebt om te kijken. Er is maar één moment dat je op tijd kunt komen. Ben je er niet, dan ben je óf te vroeg, óf te laat. Ervaring…dat heb je of dat heb je niet. Ik houd van werken, zolang het werken is waarvan ik houd.”

Het is hard werken om toppen en bodems op tijd te herkennen. Vandaag – 7 juni 2017 – verschijnt er op de website van LYNX Brokers (www.lynx.nl) een nieuwe technische analyse column over de goudprijs en hoe een hyperrendement kan worden gerealiseerd (indien we kijken naar waar de goudprijs zich thans bevindt en als de ‘voorspelling’ uitkomt).