De ogen van de Lynx

Kent u de katachtige lynx? Deze dieren zijn solitair, hoewel ze soms gezamenlijk op jacht gaan naar hun prooi. De Lynx jaagt bij voorkeur vanuit een hinderlaag. Ze liggen verscholen achter een omgevallen boom, tak of rots te wachten tot een prooidier langs komt. Dan doen ze een korte uitval. Als ze hun prooi niet snel te pakken krijgen laten ze hem lopen.

Deze column gaat over de leefwijze van de LYNX en wat beleggers daarvan kunnen leren.

In de rol van onafhankelijk en zelfstandig technisch analist publiceert Edward Loef regelmatig columns over de beleggingsfilosofie ‘technische analyse’, w.o. bij LYNX BROKERS. In het archief ‘masterclasses’ van deze dienstverlener in de aan- en verkoopbemiddeling van effecten kunt u kennis nemen van o.a. webinars over de technische analyse. Kennis, ervaring en educatie blijken hard nodig, want veel beleggers tonen zich gevoelig door de waan van alledag en onbewuste prikkels. De uitdaging is om die valkuil te vermijden en veel bewuster positie te kiezen en keuzes te maken.

TECHNISCHE ANALYSE = VISUELE FUNDAMENTELE ANALYSE LES 1

Voor wie het spel op de beurs nog niet helemaal doorheeft…technische analyse is in de basis van haar filosofie heel ‘fundamenteel’. Daar waar vraag en aanbod elkaar ontmoeten (bij voorbeeld op de beurs) en overeenstemming bereiken over de waarde komt er een prijs tot stand. De prijs (lees: consensus omtrent de hoogte van de beurskoers) is zo elementair van aard, dat het anno 2017 ronduit verbazingwekkend is dat er nog zoveel professioneel vermogensbeheerders geen waarde (willen) hechten aan de richting waarin de beurskoers zich ontwikkelt, laat staan dat zij actief de ontwikkelingen en de trends in beurskoersen volgen. Verbijsterend is het eigenlijk om de eerste les uit de economieboeken over prijsvorming te negeren. De beleggingswereld is helaas dicht bevolkt met deskundigen die beter menen te weten dan de markt. Als je er rustig over nadenkt dan is dit eigenlijk een onvoorstelbare, maar ook verontrustende constatering.

Gelukkig zijn er nog wel enkele financieel instellingen (w.o. Theodoor Gilissen Private Bankers), execution-only Brokers (LYNX, ActiveTrades) en ‘open minded’ belangstellenden die wel aandacht schenken aan de trends in beurskoersen. Al is het alleen maar omdat er altijd wel gepassioneerde mensen zijn die er blijk van (willen) geven goed op de hoogte te zijn van de actuele trends en transities. Belangrijk is evenwel hoe de technische analyse wordt toegepast en gecommuniceerd. Anders dan vaak wordt gedacht voorspellen beurskoersen niets, maar weerspiegelen de grafieken het sentiment. Sentiment en emotionele drijfveren zijn (gelukkig) in toenemende mate in de wereld van beleggingsexperts een serieus aandachtsgebied aan het worden. NB Wie hier geen (nog) waarde aan hecht of de ‘behavioral finance’-inzichten ontkent, die kan beter zijn/haar vermogen goed spreiden.

ONBEWUST ONBEKWAAM?

Veel mensen denken (helaas ten onrechte) dat technische analyse vooral iets is voor de kortetermijn. Een soort beleggingsfilosofie voor de waan van dag. Het probleem zit ‘m echter niet in de technische analyse als beleggingsstijl, maar in de onervarenheid en/of onwetendheid van de gebruiker die zich maar al te vaak onbewust laat prikkelen door allerhande koop- en verkoopadviezen. Zo gaat technische analyse nooit waarde toevoegen. De onbewust onbekwame schiet in het spreekwoordelijke bos vermoedelijk op alles wat beweegt, maar komt daardoor zonder prooi terug.

Succesvol jagen op een prooi vraagt in de eerste plaats om te kijken met de ogen van een lynx. Raadpleeg als voorbeeld: https://www.lynx.nl/kennis/artikelen/op-zoek-naar-outperformers/

 

 

 

 

Op 29 mei jl. werd in de technische analyse column een drietal kooptips gegeven in het kader van de zoektocht naar ‘outperformers’. Het probleem in de zoektocht zit ‘m niet in de technische analyse, maar in het geduld van de beleggers die direct na het lezen van een aanbeveling gaan kijken naar de ontwikkeling van het koersresultaat. Geduld schijnt volgens een gezegde een schone zaak te zijn, maar wie kan en wil dat geduld opbrengen bij hooggespannen verwachtingen. Hier ligt dus een ‘mismatch’ waarover de technisch analist goed moet nadenken voordat hij zijn technische signaleringen wereldkundig maakt. Dus geen ‘platte technische analyse’ waarbij uitbraken tot koop-/verkoopadviezen leiden, maar aandacht ook voor de omgeving waarbinnen de koersbeweging afhankelijk is.

VOORBEELD 15 MEI 2017 (klik op de afbeelding om te vergroten) n.a.v. een externe gastlezing/presentatie 17 mei 2017:

 

 

 

 

Europa bleek (in de wekelijkse technische analyse op 15 mei jl.) op basis van een analyse van de trendfasen de favoriete regio om in aandelen te beleggen. De Europese Telecomsector bewoog in een stijgende trend en toonde outperformance en de Europese Basis Resources bewoog in een dalende trend en toonde underperformance (t.o.v. Europese DJ Stoxx 600 index). In de belevingswijze van LOEF Technische Analyse moet de lynx dus een aanvalsplan hebben dat in overeenstemming is met de hogere gelegen marktcondities (lees sector en macro-niveau). Hij heeft dus KPN in het vizier en laat ArcelorMittal links liggen. En dat laatste is niet onbelangrijk, want op de website van LYNX Brokers lezen we in een update d.d. 26 mei dat het aandeel ArcelorMittal verreweg het populairste aandeel is onder LYNX klanten (zie ook: https://www.lynx.nl/kennis/artikelen/beste-aandelen-kopen-2017/

De aandelen TKH Group en Air France-KLM blijken in de afgelopen week met een stijging van 5,24% en 4,95% tot de beste weekperformers te behoren in de Midkap-index. Technische Analyse kan een hulpmiddel zijn, waarbij de waan van de dag kan worden weerstaan door op weekbasis strategisch en tactische keuzes te maken.

Twee zien meer dan een!

Het wachten is op de ‘fundamenteel’-ingestelde beleggers en financieel instellingen om deze solitaire benadering ook in groepsverband in overweging te nemen. Wanneer de technische analyse de fundamentele analyses ondersteunt dan krijgen we de handen op elkaar. Mocht dat niet zo zijn, dan heeft de markt meestal het laatste woord en/of is er reden voor een kritische reality-check.