Lessen van twee beursgoeroes

Warren Buffett, de beroemde miljardair, is o.a. bekend vanwege het geheim van zijn successen. Regel 1: ‘Don’t loose money’. Regel 2: ‘See first rule’. Een andere miljardair, Bill Ackmann, presteert het om deze week de pers te halen met zijn kennisgeving afscheid te nemen van een beleggingspositie die meer dan 90% koersverlies oplevert. Welke lessen kunnen we trekken?

Valeant Pharmaceuticals (klik op de grafiek om te vergroten)

 

 

 

Het aanhouden van de verliesgevende positie (in Valeant Pharmaceuticals, tickersymbool ‘VRX’, notering NYSE) zou namelijk ‘a disproportionately large amount of time and resources’ vergen in relatie tot andere herbeleggingsalternatieven. De omvang van het koersverlies is gelet op de reputatie van miljardair Ackmann opmerkelijk. Twee jaar geleden werd Valeant Pharmaceuticals (tickersymbool ‘VRX’) gekocht rond $ 196 voor een totale investering van $ 3,2 mrd. Het aandeel sloot afgelopen maandag op $ 12,11 per aandeel. Het aandeel zakte gisteren onder $ 11 p.a.

Ackmann genoot toen bekendheid als ‘one of the $ 3 trillion hedge fund industry’s biggest stars’ en geloofde heilig in deze ‘concentrated bet’. Dit bleek o.a. in december 2015 na een koersdaling van 70%. Ackmann liet zijn investeerders toen het volgende weten: “We do not believe that Valeant’s long-term earnings prospects have materially changed”. En dus besloot Bill zijn oorspronkelijke investering te middelen door ‘over-the-counter’-opties te kopen met de volgende verwachting: “We will make more than 10 times our net investment over this period”. Deze ‘average down’-techniek (= het middelen van de gemiddelde aankoopkoers) die Ackmann toepaste blijkt desastreus. De technische analyse website van Bulkowski (www.thepatternsite.com) voorspelde al de afloop van deze ‘kop in het zand’-tactiek: “You have to hold on long enough for the stock to recover without it going bankrupt first.

Warren Buffett, een andere goeroe in de beleggingswereld, zou het nooit zover laten komen. En dat is volstrekt logisch als we de volgende (bekende) tabel bestuderen, waarin een willekeurige belegger een koersrendement van 10% nastreeft. Hoe verder de koers zakt en hoe langer er gewacht wordt met verliezen beperken, hoe extremer de inspanningen die nodig zijn om ‘break-even’ (BEP) te herstellen naar de gedane investering of alsnog die 10% koersresultaat te realiseren.

 

 

 

 

 

De lessen die hieruit kunnen worden getrokken zijn meervoudig: spreiding van beleggingsrisico’s in plaats van geconcentreerde speculatieve handelingen zijn aan te bevelen. Immers, zelfs ervaren geachte hedgefund managers blijken de plank soms volledig mis te kunnen slaan. Hieruit kan ook de conclusie worden getrokken om vooral voorzichtig te zijn met tips/aanbevelingen van hedgefund experts. Deze personen hebben meestal veel diepere zakken om koersverliezen op te vangen of te compenseren dan bijvoorbeeld de argeloze pensioengerechtigde die op de beurs probeert wat extra aanvulling op zijn inkomen te realiseren met opties of middelen bij verliesgevende transacties. En de uitvoerend pensioenbeheerders die hebben besloten om Valeant Pharmaceuticals als langetermijn belegging op te nemen in de beleggingsportefeuille zouden – net als de particuliere belegger – duidelijke risicobeperkende grenzen moeten stellen ten aanzien van het accepteren van koersverliezen.

Een technische analyse tip aan iedere investeerder

word a.u.b. heel kritisch bij elke beursnotering naar een nieuw 12-maands dieptepunt! De markt heeft immers vaker gelijk in relatie tot wat menig beursexperts of fundmanagers kunnen of willen zien en begrijpen. De beurskoers geeft vaak nuttige aanwijzingen voordat het groot nieuws wordt in de financiële media.