Sterke man, sterke dollar

De roep om een ‘sterke man’ in diverse landen en regio’s is in de afgelopen tijd een trend geworden. Het volk krijgt wat het wil. Trump als nieuwe president van de Verenigde Staten moet het vertrouwen in ‘The American Dream’ herstellen. De belofte ‘to make America great again’ wordt klaarblijkelijk geloofwaardig geacht, want de Amerikaanse dollar is na de verkiezingsoverwinning gestegen naar het hoogste niveau van dit jaar.

De nieuwe opleving van de Amerikaanse dollar was op basis van langetermijn cyclische krachten te verwachten (zie onder outlook december 2015 voor 2016)

klik op afbeelding om te vergroten

 

 

 

 

 

 

De langetermijn koersgrafiek van de US dollar index kunt u terugzien in de update van 16 oktober 2016 op deze website. Wat betekent dit voor EUR/USD?

EUR/USD kwartaalgrafiek + Directional Movement Indicatoren (op ramkoers)

klik op de koersgrafiek om te vergroten

 

 

 

 

De DMI toont nieuwe verkoopdruk (zie opleving rode DI-lijn), terwijl de trendmatige beweging (zie stijgende blauwe ADX-lijn) nog intact is. Op basis van het historisch koersverloop van de US Dollar index lijkt de euro in de komende twee jaar geslachtofferd te worden, hetgeen begrijpelijk is met Trump die Europa aan haar eigen lot wil overlaten en de toenemende verdeeldheid binnen Europa om de Europese Unie als eenheid bij elkaar te houden.

Wat dit betekent voor Amerikaanse aandelen ten opzichte van Europese aandelen leest u in de wekelijkse update (zie besloten deel ‘LOEF Timing, Trends & Tactics’ d.d. 19 november 2016).

Download weekrappport ‘LOEF Timing, Trends & Tactics’ d.d. 19 november 2016: LOEFTTT 191116