AEX bulls voordeel van de twijfel

Er zijn talloze subjectieve invalshoeken om koersgrafieken te gebruiken en misbruiken voor allerlei voorspellingen voor de ontwikkeling van toekomstige beurskoersen/trends. Het lijkt echter veel verstandiger om te kiezen voor een plan van aanpak met objectieve criteria voor het herkennen van trendfasen en daarbij horende trendvolgende handelingen en timingtechnieken.

Geen enkele methode werkt onder alle marktomstandigheden. Belangrijk is dat de keuze voor een methodiek logisch is, objectief meetbaar, eenvoudig zichtbaar en ook nog functioneel is (= LOEF-aanpak).

Hieronder treft u de formules aan voor de wekelijkse trendfase-analyses:

(Klik op informatievenster om te vergroten)

 

 

Dagelijks actieve beleggers kunnen ervoor kiezen om een 20-daags en 120-daags simpel gemiddelde toe te passen.

Klik op AEX-grafiek + 20/120-daags gemiddelden

 

 

 

 

 

Hedenmiddag om 13:30 uur noteert de AEX boven haar 20-daags simpel gemiddelde. Dit gemiddelde noteert boven het 120-daags gemiddelde. De trend in de AEX is op basis van deze waarneming ‘stijgend’. De subjectief ingetekende steunlijn die de bodems van februari en juni dit jaar met elkaar verbindt blijkt op 4 november jl. even neerwaarts te zijn doorbroken, maar een dag later noteerde de AEX alweer boven haar 120-daags gemiddelde. De steunlijn was succesvol getest. Een nieuwe test volgde op 9 november jl. (= de ochtend waarop bekend werd dat Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen had gewonnen). De AEX opende op 437,21 en sloot later die dag op 454,36. De kopers waren gretiger dan de verkopers. De koersbewegingen zorgden voor een ‘pas op de plaats’ en ‘wait and see’-houden overwegend boven de stijgende steunlijn en het 120-daags gemiddelde opgevangen. Beleggers in de AEX-index hebben zich niet door alle hel en verdoemenisvoorspellingen uit het veld doen slaan.

De stijgende steunlijn duwt de AEX-index als het ware richting de horizontale weerstand rond 458. November t/m april zijn doorgaans goede zes-maands perioden voor een ‘long only’-type aandelenbelegger. Boven het actuele rode 120-daags koersgemiddelde (> 447) hebben de bulls het voordeel van de twijfel.