gouden stier nominatie

Op 10 november a.s. vindt de tiende editie plaats van de ‘Gouden Stier’. Dan wordt o.a. bekend wie zich de beste beleggingsexpert van 2016 mag noemen. Omdat technische analyse bijzonder populair is onder het beleggend publiek en onder bezoekers van beleggingswebsites is er door ‘Gouden Stier’ een aparte categorie toegevoegd om in de komende weken te stemmen op de ‘Beste technisch analist van 2016’.

Edward Loef is in 2016 genomineerd tot de selectie van één van de vijf beste technisch analisten van Nederland. De nominatie – ongeacht wie strak als ‘beste’ wordt gekozen – wordt door LOEF Technische Analyse omarmd als een sympathieke aanmoediging om door te gaan met de missie om het beste onder zelfbeleggers naar boven te halen wanneer technische analyse de favoriete beleggingsfilosofie is. Hartelijk dank voor alle steun (en stemmen)!

Mocht u willen stemmen, kijk dan op de volgende link voor aanwijzingen: https://www.iex.nl/Column/256595/Stem-wie-is-uw-favoriete-technisch-analist.aspx

DE MYTHE VAN DE EXPERT

De enige – maar niet onbelangrijke – nuancering die gemaakt  kan en moet worden, is het feit dat er geen ‘Holy Grail’ bestaat waarop u kunt vertrouwen bij het nemen van op de toekomst gerichte handelingen, zoals beleggingsbesluiten. Beleggingsexperts geven ongetwijfeld een gevoel van veiligheid en zekerheid in deze wereld van continue onzekerheid. Iedereen – van beginnend tot zeer ervaren belegger – heeft (on)bewust te maken met twijfels, waardoor we graag een bevestiging horen van wat we denken of hopen. Natuurlijk is het heel menselijk (lees: natuurlijk) om aansluiting te zoeken mensen/meningen die uw persoonlijke gedachten bevestigen. Maar het is wellicht veel beter om uw eigen goeroe te worden. Lees in dit kader verder:

“It is always necessary to analyze the motives of experts” (citaat technisch analist Martin J. Pring in het boek ‘Investment Psychology Explained’, gepubliceerd in 1993 door John Wiley & Sons, Inc. USA).

Uit een studie naar voorspellingen van economen en analisten blijkt dat zelfs de meest favoriete personen met de beste voorspellingen vroeg of laat door de realiteit hardhandig met beide benen weer op de grond worden gezet. Pring schreef dan ook: “However, if you find yourself blindly following the views of a particular individual as a proxy for the Holy Grail, you will inevitbly find yourself in trouble – probably at het most inconvenient moment. An alternative to using a single guide is to follow a number of different experts simultaneously. This solution is even worse because experts as a group are almost always wrong.”

Een fraai voorbeeld hiervan zagen we in april 2015 toen vrijwel alle technisch en fundamenteel analisten extreem positief waren over de vooruitzichten van de AEX (87% verwachtte een doorgaande stijging boven 500 naar 550).

De oplettende ‘contrarian’ met gevoel voor ‘timing’ zou op basis van bovenstaande nu concluderen dat je automatisch negatief moet zijn als alle experts positief zijn of automatisch positief als alle beleggingsgoeroes negatief gestemd zijn. Maar deze aanname gaat soms ook mank, want de markt toont soms langer irrationeel kuddegedrag dan je als individueel rationeel denkend mens (als dat mogelijk is) kunt of wilt accepteren. Onder toenemende druk (zeker nu waarin wij online elke seconde worden geprikkeld) blijft het lastig om zelf kritisch te blijven nadenken.

“…they didn’t achieve any measure of consistency in accumulating wealth from trading until they learned self-discipline, emotional control, and the ability to change their minds to flow with the markets….this process or realization and change normally takes several years, even for the best of them” (citaat Mark Douglas in het boek ‘The Disciplined Trader, gepubliceerd in 1990 door New York Institute of Finance)

Douglas beschreef in 1990 wat LOEF later in praktijk ondervond: “I learned a lot about myself…I started to appreciate my ability to think as my greatest asset…there was no such thing as a failure, unless something positive and usefull isn’t learned from the experience…the individual has the freedom to create his own results…learning to perceive objectively will increase your ability to let the market tell you when to get in and when to get out….Essentially it is a process that will enable you to identify and manipulate your beliefs to be more consistent with your goals.”

Ik wens dat u met bovenstaande informatie wordt gemotiveerd!

BEGINNEND of GEVORDERD in de technische analyse?

Raadpleeg/download de researchspecial: DE TECHNICIAN 29 september 2016 SPECIAL