The Trend = Your Friend?

Op 15 september jl. werd in het Amsterdamse Eye een hedgefundcongres georganiseerd. De aanduiding “hedge” (Engels voor ‘heg’ of ‘afscheiding’) in de term “hedge fund” duidt op het afschermen van risico. Veel bekende hedgefunds zouden al zeker twee jaar lang moeite hebben om hun rendementen op peil te houden. Dit verklaart wellicht waarom er in de beleggingsindustrie zoveel gepleit wordt voor passief (index)beleggen. Is dat terecht?

LOEF Technische Analyse vermoedt dat er een gigantische kloof is gegroeid tussen wat (actieve) hedgefundmanagers beogen en wat beleggers (kunnen) begrijpen of doen. Er is mogelijk sprake van enerzijds een kloof in de aanwezige kennis en anderzijds een kloof tussen wat beleggers graag willen en doen.

In het boek ‘Doe niet langer domme dingen met je geld‘ (Carl Richards, vertaling Robert van Beek) wordt de vinger gelegd op ons foute beleggersgedrag. Bedrijven als Morningstar en Dalbar hebben vele onderzoeken verricht naar de invloed van beleggersgedrag op hun gerealiseerde rendementen. Wat blijkt? De rendementen die beleggers in de loop der tijd realiseren liggen lager dan de gemiddeld gerealiseerde rendementen van de beleggingsfondsen zelf!

Uit een bespreking met een hedgefund specialist kwam naar voren dat bijvoorbeeld (hedgefund) ‘TRANSTREND’ (beheerd vermogen EUR 5 miljard) sinds de oprichting in juni 1992 jaarlijks een gemiddeld jaarrendement van 13,6% heeft gerealiseerd, maar dat de deelnemers gemiddeld ca. 4% op jaarbasis realiseren. De oorzaak volgens de hedgefundspecialist: “Beleggers stappen actief in en uit op de verkeerde momenten en dat kost rendement“. Beleggers hebben klaarblijkelijk geen geduld. Ze beginnen tijdens het proces van hun deelname al met geld tellen of vergeten onder druk van de waan van de dag waarom ze oorspronkelijk voor het actief beheerde fonds hebben gekozen (om daarna opnieuw deel te nemen).

Hedgefunds, zoals Transtrend, zijn eigenlijk niet geschikt voor de kortetermijn of voor bange beleggers. Stuart Roden, hedgefondsbeheerder, geeft toe dat de hedgefundmanagers de markt niet de schuld kunnen geven, maar concludeert ook dat de analyses van de hedgefundmanagers in de aandelenmarkten niet goed zijn geweest, wanneer er twee jaar lang achter elkaar ondermaats wordt gepresteerd. Goede mensen vinden en behouden zou de grootste uitdaging zijn geworden (volgens Roden).

The Trend = Your Friend?

Stel, u zou interesse hebben in de long/short tactiek van LOEF Technische Analyse op basis van weekslotkoersen…zou u dan het geduld hebben om een dip (zoals in het najaar van 2014) gedurende een halfjaar uit te zitten in het vertrouwen dat uw geduld wordt beloond? Het is niet de hedgefundmanager en ook niet de markt die we als ‘schuldige’ aanwijzen…we zouden wat vaker in de spiegel moeten kijken en ons kritische vragen moeten stellen wat we willen en hoe realistisch onze doelstellingen zijn in relatie tot de beleggingshorizon waarnaar we kijken.

DJ Stoxx 600 LONG/SHORT WEEKLY trendvolgende methode LOEF (klik op afbeelding om te vergroten)

 

 

 

 

Methode LOEF simulatie vanaf 31-12-1999 (doel: een absoluut positief resultaat boeken op de langetermijn)

 

 

 

 

De getoonde resultaten zijn een simulatie van de werkwijze van de methode LOEF en bieden geen garantie op toekomstige resultaten. Hulp nodig? Informatie gewenst? Neem gerust contact op: mail@edwardloef.com

NB

In het besloten deel van deze website is zojuist het weekrapport ‘LOEF Timing, Trends & Tactics’ d.d. 25 september 2016 gepubliceerd.

Download weekrapport ‘LOEF Timing, Trends & Tactics’ d.d. 25 september 2016: LOEFTTT 250916