vier maanden zijwaarts

Op 20 april jl. zou volgens een technische analyse filosofie de risico’s van een top dominant zijn. De AEX piekte op 458,02 op 21 april en sindsdien noteert de Amsterdamse beursgraadmeter onder genoemd niveau. In de Europese DJ Stoxx 600 index is er nadien ook geen vooruitgang meer geboekt, maar heeft zich wel een koerscorrectie van 11% voltrokken.

Sinds de correctiebodem op 27 juni jl. kort na het ‘brexit’-event herstelde de DJ Stoxx 600 index met ruim 12% en steeg de AEX vanaf een slotkoers op 411,62 in een maand tijd met bijna 11% naar een hoogste stand op 456,78 op 27 juli 2016. Gisteren sloot de AEX-index op 447,63. In vier maanden tijd beweegt de AEX per saldo zijwaarts (zie grafiek onder), terwijl de Europese DJ Stoxx 600 index recent werd geconfronteerd met een dalende weerstandlijn (grafiek niet getoond).

AEX-index (klik op afbeelding om te vergroten)

 

 

 

 

De ‘overbought’-condities in de AEX-index gemeten via de stochastics-indicator in een ‘non-trending’-marktconditie (zie grafiek Stochastics en DMI) heeft recent als gevolg van de ingezette neerwaartse reactie een ‘short call’-alert geactiveerd. Het schrijven van call is een actie die past bij een verwachte zijwaartse trend en/of milde reactie. De ondertoon is immers nog positief, omdat het 20-daags (blauwe) koersgemiddelde boven het 120-daags (rode) koersgemiddelde noteert. De actieve beleggers monitoren de OBOS-indicator (overbought/oversold) en volgen de Directional Movement Indicator (DMI) om te weten wanneer de kansen zich weer voordoen en/of een trending marktkarakteristiek wordt gemeten.