Olieprijs naar $ 75 ?

Vraag en aanbod komt volgens de technische analyse tot stand door de meningen en posities van een viertal marktpartijen: 1) degenen die ‘long’ gepositioneerd zijn en een stijging van de beurskoers verwachten, 2) degenen die ‘short’ zijn gegaan anticiperend op dalende prijzen en 3) de ‘uncommitted’ die geen mening of positie long/short meer hebben (3A) of nooit gehad hebben (3B). De ‘uncommitted’ bestaan dus uit twee type marktparticipanten.

U hoeft geen ja-knikker te zijn om het eens te zijn met de technische analyse dat de olieprijs zomaar 50% duurder kan worden in de komende 12 maanden richting $ 75 per vat. U kunt ook vasthouden aan de visie van de nee-knikker Gary Shilling die beweert dat de olieprijs vanaf het huidige niveau met meer dan 60% in waarde kan dalen.

Indien de beurskoers stijgt dan profiteren de ‘long’-marktparticipanten, maar verliezen de ‘shorts’. Degenen die geen posities (meer) hebben profiteren niet (meer), maar realiseren zich wel dat de onderliggende waarde duurder wordt. Bij een terugval in de prijs krijgen de ‘long’-deelnemers de kans om hun posities verder uit te breiden nu zij bevestigd zien dat de trend stijgend is. Bij een terugval krijgen de ‘shorts’ de kans om hun verliesgevende posities terug te kopen (lees: de foute posities te corrigeren) en degenen die geen haussegerichte positie (meer) hebben om dat alsnog (opnieuw) te doen. In omgekeerde richting – dus bij dalende trends – werkt de psychologie precies andersom. Het is de ontwikkeling van de beurskoers die emoties losmaakt (lees: angst om de boot te missen of juist de boot in te gaan). Dat het moeite kost om de persoonlijke opinie bij te stellen als de situatie verandert, dat is menselijk, want van nature omarmt de mens zekerheid (weten wat is) in plaats van onzekerheid (niet weten wat komen gaat of niet begrijpen wat er gebeurt).

Op 29 juni jl. bleef Gary Shilling, de invloedrijke oliebelegger en president van investeringsbedrijf A.Gary Shilling & Co, bij zijn voorspelling dat de prijs van het ‘zwarte goud’ weer terug zal vallen naar een niveau van 10 tot 20 dollar per vat. Shilling voorspelde vorig jaar de koersval van de olieprijs correct en ziet in het recente herstel van de olieprijs geen fundamentele redenen.

Afgelopen week steeg de prijs van een vat Brent Crude Oil met 8,3% en de prijs van een vat WTI-Crude met zelfs 9,1%. Ten opzichte van een jaar geleden bedroeg de prijsstijging dit weekend 11,9% respectievelijk 20%. En dan te bedenken dat Het Financieele Dagblad op 12 augustus 2015 berichtte dat de productie van olieproducerende Opec-landen op recordhoogte geschiedde. Het maakt maar weer eens duidelijk hoe lastig de olieprijs zich op basis van fundamentele analyses laat voorspellen. Immers, meer aanbod zou – ceteris paribus – tot een lagere prijs moeten leiden. Klaarblijkelijk gelden er andere aspecten die van invloed zijn op de prijsvorming.

Vandaag in de rubriek ‘Grafiek van de dag‘ aandacht voor een bodemproces in de olieprijs. Het bodemproces suggereert nu eerder een hogere olieprijs richting $ 75 in plaats een daling naar $ 10 – 20 per vat.

CONCLUSIE:het lijkt (keer op keer) verstandiger om te kijken naar wat de koersgrafieken (en afgeleide indicatoren) aan informatie verstrekken over de status van de onderliggende trend. In de wekelijkse update ‘LOEF Timing, Trends & Tactics’ (ook te volgen via een abonnement bij PRO LOEF via www.probeleggen.nl) wordt de status van vele beurskoersen en afgeleide instrumenten vermeld. Wat ons te doen staat is de glibberige voorspellingen te negeren en vooral de richting van de actuele trends te respecteren en monitoren…opdat we in een dynamische wereld van continue veranderingen open blijven staan voor wijzigingen in de richting van de trends en door aanpassingsbereidheid om hiervan kunnen profiteren.

Download weekbericht ‘LOEF Timing, Trends & Tactics’ d.d. 22 augustus 2016: LOEFTTT 200816