Bodemproces in olieprijzen

Het hoofdschouderpatroon is in de technische analyse het meest betrouwbaar geachte trendomkeerpatroon. Het figuur is gemakkelijk te herkennen, omdat het proces van opeenvolgende hogere toppen en hogere bodems respectievelijk opeenvolgende lagere toppen en lagere bodems wordt verstoord via een lagere top in een stijgende trend of hogere bodem in een dalende trend. In de grafieken van Brent Oil en WTI Crude Oil is dit fenomeen nu zichtbaar.

Grafieken Brent/WTI + EUR/USD (klik op afbeelding om te vergroten)

 

 

 

 

 

In de prijsontwikkeling van Brent Oil en West Texas Intermediate zijn duidelijk de contouren zichtbaar van een omgekeerd hoofdschouderbodemproces. Op basis van deze bodemformatie kan een olieprijs worden geprojecteerd op $ 75 in de komende 12 maanden. De prijs van olie is in belangrijke mate afhankelijk van de koers van de Amerikaanse dollar. De grafiek van EUR/USD toont vorig jaar een dubbele bodem gevolgd door een hogere bodem in 2016. Het 4-weeks gemiddelde staat op het punt het 24-weeks gemiddelde opwaarts te kruisen. Impliciet wijst dit op een hogere euro, dus zwakkere US dollar. Dat is gunstig voor de olieprijs.