Verandering in bewijs

Na een kortstondige periode van verlof wordt de lijn opgepakt die op 22 juli jl. in het katern ‘grafiek van de dag’ werd benoemd. Op die datum werd een positieve ‘Global Dow Index’ onder de aandacht gebracht. Twee dagen later verscheen op deze plek een verhaal over ‘de omgekeerde wereld’ waarin beleggers zijn beland. Sparen heeft geen zin, want je moet de bank dan rente betalen. Nee, je kunt dan beter beleggen in aandelen (dividendrendement > 2%).

Eerder dit jaar werd op basis van de emotiecyclus in de massapsychologie aangenomen dat na de ‘fear’-fase begin dit jaar op een later tijdstip in 2016 een fase van ‘despair’ (lees: ‘wanhoop’) mocht worden verwacht. Eind juni leek direct na de uitslag van het brexitreferendum dat het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie de volgende fundamentele ‘setup’ zou kunnen zijn voor een nieuwe dalingsfase in aandelen (met o.a. AEX 330 als koersdoel in november 2016). Direct nadat de ‘leave’-uitslag bekend was, veronderstelde de markt dat de centrale bankiers daadwerkelijk in actie zouden komen om een nieuwe klap in de financiĆ«le markten op te vangen. De Amerikaanse Federal Reserve zou niets meer doen, de Bank of England zou gedwongen zijn om de rente te verlagen, de Bank of Japan zou ook in actie moeten komen en in Europa zou Mario Draghi opnieuw de naam van ‘Super Mario’ eer aan doen met nieuwe stimuleringsmaatregelen.Het is deze denkrichting die de markt (kunstmatig) dwingt richting aandelen bij gebrek aan gunstiger renderende beleggingsalternatieven.

Er zullen ongetwijfeld nog talloze andere niet besproken fundamentele argumenten/redenen zijn, maar de chartist realiseert zich na de recente paar weken verlof en weer enigszins opgehelderde geest hoe juist een constatering is van een collega-technisch analist (zie citaat onder van Louise Yamada):

 

 

‘The face of changing evidence’ is na juni 2016 van toepassing in die zin, dat de negatieve beursvisie en twijfels over het opwaarts koerspotentieel in de aandelenmarkten moet worden bijgesteld. Over de persoonlijke gedachten en beursvisies kan oneindig veel worden geschreven, maar de markt vertegenwoordigd de optelsom van de collectieve gedachten en die uitkomst is bepalend voor het vraagstuk hoe wij persoonlijk (moeten) omgaan met het begrip ‘verandering’. Je kunt de feiten ontkennen, maar je kunt ook (= beter) de feiten accepteren door aanpassingen te kunnen doorvoeren.

Over veranderingen in de tijd/geschiedenis valt ook nog wel het nodige te vertellen, maar in de zojuist gepubliceerde publicatie ‘LOEF Timing, Trends & Tactics’ wordt dat keurig samengevat door een hoogleraar filosofie aan de faculteit der managementwetenschappen van de Radboud Universiteit).

U kunt trouwens ook via www.probeleggen.nl kennis nemen van de wekelijkse updates en tevens concrete tips verwachten.

Download weekpublicatie ‘LOEF TIMING, TRENDS & TACTICS’ d.d. 14 augustus 2016: LOEFTTT 140816