De wereld op z’n kop

Het (H)oofd(S)chouderpatroon is het meest bekende koerspatroon in de technische analyse. De hoge mate van betrouwbaarheid zou hieraan ten grondslag liggen. In de aandelenkoersen op wereldschaal blijkt na het ‘brexit’-referendum geen sprake van een ‘leave’ uit aandelen. Integendeel, de ‘brexit’-dip nodigde aandelenbeleggers wereldwijd uit om aandelen te kopen, wat heeft geleid tot een omgekeerd (H)oofd(S)chouderpatroon (= bodemformatie).

Het lijkt wel de wereld op z’n kop.

We blijven ons verwonderen over de wereld van vandaag. De economische groeivooruitzichten voor de wereldeconomie werden recent door het IMF verlaagd. Ondertussen neemt de sociale onrust in de wereld eerder toe dan af. Desalniettemin toont de aandelenmarkt wereldwijd dankzij de recente rally sinds 25/26 juni jl. een belangrijke bodemformatie.

De beursrally in de afgelopen vier weken dwingt zonder twijfel respect af. Of moeten we spreken over respect voor de woorden en daden van de centrale bankiers die erin lijken te slagen ‘whatever it takes’ het vertrouwen onder beleggers overeind te houden. Of moeten we spreken over respect voor het lef onder de obligatie- en aandelenbeleggers om de ‘risk on’-houding te omarmen, omdat de wereldeconomie ‘too big to fail’ wordt geacht? De historisch lage rente kan ook in de V.S. nog verder dalen. Grote spaarders moeten straks betalen om geld te mogen stallen bij de banken. Italiaanse banken dreigen te bezwijken, maar Mario Draghi houdt alles opties open. Trucs moeten banken redden om ItaliĆ« in de Europese Unie houden. En in Turkije wordt de recente coup als wanhoopsdaad betiteld. Hoe moeten we dit duiden?

De logica lijkt verstandelijk beredeneerd ver zoek. De actuele stand van zaken wordt objectief weergegeven via de kwantitatieve analyses in de wekelijkse publicatie ‘LOEF Timing, Trends & Tactics’ d.d. 24 juli 2016 (in te zien hieronder in het besloten deel van deze website).

Download weekbericht ‘LOEF TIMING, TRENDS & TACTICS’ d.d. 24 juli 2016: LOEFTTT 240716

BELANGRIJKE MEDEDELING i.v.m. vakantie-verlof verschijnen er geen updates tot 8 augustus 2016.