De Turkse wig en andere conflicten

Op 3 januari 2016 werd het thema ‘vuurwerk in 2016’ onder de aandacht gebracht, zo blijkt op genoemde datum op deze website. De boodschap: beleggers hebben een voorkeur om omhoog te kijken, maar “it’s amazing how surprised people are by surprises’. Deze trieste conclusie kan worden getrokken naar aanleiding van de verrassende gebeurtenissen na afloop van de vuurwerkshow afgelopen week in Nice en de mislukte coup in Turkije.

Na de aanslag in Nice meldde het NRC Handelsblad afgelopen weekend: “Frankrijk is de wanhoop nabij“.

Turkse Nederlanders reageren op de mislukte staatsgreep in Turkije: “Dat dit nu echt gebeurt

The Financial Times berichtte dit weekend: “Bizarre logic behind record low bond yields and high stocks” (bron: The Long View, John Authers)…de beurskoersen van obligaties en aandelen gezamenlijk omhoog, en nog verder omhoog….

De wereld zit vol (toenemende) tegenstellingen, waardoor renteniveaus naar record dieptepunten wegzakken en aandelenindices op Wall Street nieuwe records boeken (omdat de V.S. fungeert als ‘vluchthaven’).

Wat betekent ‘tegenstelling’?

In praktijk blijkt ‘tegenstelling’ te duiden op “zaken die tegenover elkaar staan”. Het wijst op een ‘contrast’ of ‘conflict’. En u weet als belegger dat er ook vaak een groot ‘verschil’ bestaat tussen wat wordt voorspeld en wat er in werkelijkheid gebeurt. Spreek maar gewoon over ‘strijdopvatting’. Deze contrasten worden o.a. zichtbaar in koersgrafieken, maar het duurt meestal even voordat de volle betekenis van de boodschap van koersgrafieken pas echt begint door te dringen.

Neem als voorbeeld de wig als instrument: hoe scherper of spitser de wig is, des te sterker is de splijtwerking! Dat er een wig wordt gedreven in Turkije was al enige tijd te verwachten (zie FD-coldumn 3 februari 2014)

(Klik op afbeelding om te vergroten)

 

 

 

Op 30 juni 2016 werd de grafiek van 3 februari jl. opnieuw getoond (zie onder). Het is niet verrassend om te zien dat ook het Turkse leger verdeeld is geraakt.

 

 

 

 

 

 

 

De beste leidraad voor 2016 is de beurskoers. De beurskoers verdisconteert immers alles wat beleggers wereldwijd weten (citaat www.edwardloef.com d.d. 3 januari 2016)

In de zojuist gepubliceerde weekpublicatie ‘LOEF Timing, Trends & Tactics’ treft u de feiten aan omtrent de actuele trendfasen. Hieruit kan worden afgeleid hoe de markt oordeelt.

Download weekrapport ‘LOEF Timing, Trends & Tactics’ d.d. 17 juli 2016: LOEFTTT 170716