Bears, Bulls & Gaps

De AEX sloot woensdag 13 juli jl. op 444,45. De neerwaartse gap tussen AEX 442,98 en 432,59 – die op vrijdag 24 juni jl. ontstond nadat de uitslag van het Brexit-referendum bekend was – is dinsdag jl. met een stijging vanaf de openingskoers op 441,13 tijdens de handelssessie opgevuld. Er ligt nog een gap onder de 400-puntengrens te wachten voor opvulling, hetgeen geduld en vertrouwen vereist afgaande op de ervaringsregel ‘gaps should be filled’.

In de wereld van technisch analisten is sprake van hopeloze verdeeldheid omtrent de vooruitzichten van de aandelenmarkten. Elliott Wave volgers in de Verenigde Staten zouden wijzen op een doorgaande rally, hetgeen een valide argument is gelet op de opwaartse uitbraak van de S&P 500 index naar nieuwe recordhoogte. Nieuwe hoogtepunten zijn een teken van kracht, niet van zwakte is de simpele, doch overtuigende redenering. Andere technische analisten met grote expertise in cyclus bewegingen vermoeden een belangrijke cyclusbodem op 27 juni jl. en om die reden een grotere kans op doorgaand koersherstel. Een belangrijk bullish argument is het feit dat er zoveel doorgewinterde beursgoeroes hebben gewaarschuwd voor een ‘meltdown’ als het Verenigd Koninkrijk voor een ‘leave’ uit de Europese Unie zou kiezen. Niets is minder waar, de brexit-dip werd omarmd als ideale koopgelegenheid. De Bulls onder de aandelenbeleggers nemen wat dat betreft de beren flink op de horens.

En waar staat LOEF Technische Analyse is het kamp van verdeelde technisch analisten? Immers, op Wall Street mag de Dow Jones Industrials Average dan wel een nieuw all-time high registreren, de Dow Jones Transportation Average slaagt hier nog niet in en moet eerst met 17% stijgen om een ‘Dow Theory Bull Market Confirmation’-signaal af te geven. Een vergelijkbare situatie deed zich voor in mei 2008, waar de Transportindex destijds een nieuw all-time high boekte, maar de Industrials index toen achterbleef. De Nasdaq-100 index en Russell 2000 index staan nog onder hun all-time highs. Deze negatieve divergenties op Wall Street in combinatie met de ontwikkeling van langetermijn hoofdschouderpatronen in de Japanse en Europese aandelenindices geven LOEF Technische Analyse alle aanleiding om sceptisch te zijn voor wat betreft de duurzaamheid van het koersherstel in de laatste twee weken. En er is meer (zie update LOEF DE TECHNICIAN vandaag).

Met andere woorden, ja…in deze update wordt blijk gegeven van een bewustzijn van zowel de positieve aspecten als de negatieve aspecten, waarbij nog vermeld moet worden dat de ‘gaps should be filled’-ervaring een belangrijke les leert. De aanduiding ‘should’ krijgt een extra zware lading als u het citaat van Thomas Friedman (in 1953 columnist ‘Foreign Affairs’ in The New York Times) in overweging neemt:

“When a country lives on borrowed time, borrowed money and borrowed energy, it is just the markets to discipline it in their own way at their own time. Usually the markets do it in an orderly way – except when it don’t”

Het zal iedereen duidelijk zijn dat we met z’n allen in een geleende tijd leven, met teveel geleend geld en nu teveel vertrouwend op de laatste krachtinspanningen van de centrale bankiers. De markt zal ons discipline bijbrengen en meestal geschiedt dit op een ordentelijke wijze. Elke beursindex doet dat op haar eigen wijze en in haar eigen tempo, maar in geval van een ‘geleende’ situatie kan de ordentelijke wijze met gemak ontaarden in een chaotisch proces. ‘Gaps should be filled’, niet alleen in beursindices, maar ook in bewustzijn.

AEX in driehoekformatie door imbalans tussen de bulls en de bears. De DMI is ‘non-trending’ en de Stochastics gaat richting ‘overbought’.

klik op afbeelding/grafiek om te vergroten

 

 

 

 

 

AEX ‘gaps should be filled’ is een ervaringsregel waarin de betekenis van het begrip ‘geleende tijd’ pas later wordt ervaren

 

 

 

 

 

NB

In kwantitatieve zin is er geen sprake van gefilosofeer over de toekomstige trends, maar registreren trendvolgende criteria ‘What is, not what should be’. De positieve kruising van het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde activeert vanaochtend direct na opening een ‘buy’-alert. Trendvolgers respecteren dit signaal….totdat het tegendeel wordt aangetoond.