‘Blijf bij de les’

Herinnert u zich de update van 28 juni jl. nog? U kon in deze rubriek dan de volgende conclusie lezen: “Er is dus een goede reden om positief verrast te worden (denk aan de eventuele maatregelen die centrale bankiers nemen en/of afkondigen) en er is genoeg reden om negatief verrast te worden (denk aan de kakofonie die nu aanzwelt omtrent de negatieve scenario’s waaraan nu meer gewicht wordt toegekend).

Er was dus een goede reden om (eerst) positief verrast te worden. Wat gebeurde er? De Japanse premier Shinzo Abe heeft met zijn coalitie de hogerhuisverkiezingen gewonnen. En wat beloofde Abe? “Het thema van het parlement zal dit najaar liggen op economisch beleid…we zullen met andere woorden met vereende krachten de deflatie overwinnen. Dat is wat het land nu nodig heeft.” Abe zet nu zijn ministers aan het werk om gezamenlijk een stimuleringspakket samen te stellen.

Het lijkt wel het kalenderjaar 2008, waarin de (monetaire) autoriteiten keer op keer zich gedwongen voelden om nieuwe maatregelen te nemen tegen de vallende dominostenen in het financiële systeem. Dit keer gaat het systeemrisico echter verder dan een bankencrisis, want niet alleen Japan voelt zich opnieuw gedwongen tot het nemen van maatregelen, maar ook de Bank of England zal deze week maatregelen aankondigen terwijl de Amerikaanse centrale bank waarschijnlijk de kat uit de boom kijkt hoe de Europese en Chinese economie zich in de tweede helft van dit jaar ontwikkelt. Zou de negatieve spiraal nu eindelijk opwaarts kunnen worden doorbroken?

Het is niet persoonlijk bedoelt, maar mensen vergeten helaas snel. Het menselijk brein is immers enorm bevattelijk voor de laatste prikkels en daardoor worden er gaten geslagen in ons geheugen. Hoe zat het ook alweer? We gaan even terug naar de publicaties van ‘LOEF DE TECHNICIAN’ een jaar geleden. Op 13 juli 2015 werd het volgende geconstateerd (zie publicatie onder):

(klik op afbeelding om te vergroten)

 

 

 

 

Op 13 juli 2015 werd aandacht gevraagd voor de column van 29 juni 2015 met een oproep om bij de les te blijven voor wat betreft het vullen van gaten in de koersgrafiek. De conclusie: “Wat mevrouw Lagarde niet lukt, maar waarin de koers-grafiek wel slaagt, is de beleggers praktische duiding geven. Blijf bij de les.”

In de rubriek ‘grafiek van de dag’ op deze site werd op 28 juni dit jaar opnieuw aandacht geschonken aan het vullen van koersnoteringen in de grafiek waar geen handelsnoteringen hebben plaatsgevonden. Deze gaten worden naderhand doorgaans weer opgevuld met een beursnotering. Dit fenomeen doet zich vooral voor tijdens zijwaartse bewegingen waar hoop en vrees elkaar voortdurend afwisselt. De gap aan de bovenkant is gevuld, nu de heer Shinzo Abe opnieuw probeert met een ‘Abenomics’ de Japanse economie te stimuleren. Beursindices zijn echter een goede indicator voor de economie. Beleggers doen er daarom verstandig aan om bewust te zijn van de open gaten in de grafiek en gaten in ons geheugen.