S&P 500 ‘all-time high’

De S&P 500 index opende op maandag 11 juli op 2131,72 en steeg door naar een nieuw all-time high op 2143,16 om daarna de helft van de dagwinst af te staan en te sluiten op 2137,16 (= een nieuw record boven het intraday high 2134,72 van 20 mei 2015). Is deze bullish uitbraak een voorbode voor nog meer koersstijgingen op Wall Street? Of kijken we aan tegen een ‘bull trap’ (= mislukte uitbraakpoging, waarna een grote teleurstelling zichtbaar wordt)?

Feit is…er is een nieuw ‘all-time high’ gevestigd. Feit is…Wall Street oogt kerngezond dankzij de opmerkelijke veerkracht die het in de afgelopen 12 maanden toont. Feit is ook dat de uitslagen in de afgelopen weken zowel naar boven als beneden toenemen in combinatie met lagere toppen in het MACD-histogram. Feit is ook dat er vier sectoren zijn die outperformance tonen op weekbasis. Dit zijn Telecom, HealthCare, Consumer Staples, Utilities en Energy. De eerste drie genoemde sectoren zijn typisch defensieve sectoren, hetgeen illustreert dat aandelenbeleggers voorzichtig (positief) zijn (zie trendoverzicht onder). Tegelijkertijd bevindt de Amerikaanse rente zich op historische dieptepunten.

Wall Street mag zichzelf op de borst kloppen door leiderschap te tonen in het aandelenwereldje. Wie de leider respecteert moet gelet op bovenstaande wel af en toe over de schouder kijken. De recent hogere bodem op 2074,02 mag nu niet meer neerwaarts worden doorbroken. Boven afgerond 2070 resteert de bewondering (en de steun!) voor het lef dat Wall Street tentoonspreidt in een (financiƫle) wereld die in toenemende mate een verdeelde aanblik oplevert.

S&P 500 index + MACD (klik op afbeelding om te vergroten)

 

 

 

 

Trendfase overzicht Amerikaanse sectoren