Optimistisch skeptisch

U heeft kennis genomen van de zojuist gepubliceerde column getiteld ‘De schaamteloze aap’. De strekking gaat over de nonsens van (beurs)voorspellingen. Het kleinste detail (de bekende vlinderslag aan de andere kant van de oceaan) kan soms elders de grootste storm veroorzaken. Dit gezegd hebbende realiseert u zich de betrekkelijkheid van wat analisten denken of als beursvisie prediken. Daarom hieronder een persoonlijke update van Edward Loef CFTe.

Bij voorkeur concentreer ik mij op ‘What is, Not What Should Be’. Op basis van de feitelijke waarnemingen pas ik mijn visie/positie aan. Dat doe ik op basis van kwantitatieve criteria, w.o. de 20-daags en 120-daags simpele koersgemiddelden afgeleid van de beurskoers om de trendfase te bepalen gebaseerd op slotkoersen. Elk weekend wordt de trendfase o.b.v. weekdata geanalyseerd (zie onder formule op weekbasis).

Klik op afbeelding/grafiek om te vergroten

 

 

AEX op weekbasis vanaf 2014...een ‘buy & hold’ tijdens een zwartgekleurde overgangsfase (zie legenda onder).

 

 

 

 

 

Dankzij de koersstijging boven de 4-/24-weeks gemiddelden een week geleden wordt een bodemproces gesignaleerd, hetgeen aanleiding geeft om een ‘buy & hold’-alert te activeren. In dat geval is de laagste weekslotkoers voorafgaand aan dit kopen/vasthouden-signaal een stoploss-grens om deze houding/positie te rechtvaardigen. Op weekbasis toont de 5%-zigzag indicator ( die afwijkingen groter dan 5% van de hoogst/laagst gemeten slotkoers op dynamische wijze in kaart brengt) indicatief voor een hogere bodem na de opwaartse uitbraak eind maart/begin april 2016. Een technische verbetering, dus een reden om optimistischer te worden. De daling onder de top van eind januari jl. heeft in de afgelopen maanden ervoor gezorgd dat er nog steeds sprake is van een dalende trend in het afgelopen jaar. Het recente optimisme is een bemoedigende ontwikkeling, maar de twijfel is nog niet helemaal weggenomen voor wat betreft de duurzaamheid van het koersherstel.

TWIJFEL IS HET BEGIN DER WIJSHEID (citaat Descartes)

Legenda kleuren grafiek