De schaamteloze aap

In het boek ‘A random walk down Wall Street‘ schreef Burton Malkiel dat het waarschijnlijk beter is om een stel geblinddoekte apen met pijltjes op een dartboard te laten gooien dan te vertrouwen op de voorspellingen van de beursgoeroes. The Financial Times liet dit weekend na een gesprek met Philip Tetlock weten: “IT DOESN’T MATTER HOW SMART YOU ARE‘. In het boek ‘Superforecasters’ rekent Tetlock af met voorspellingen.

In een open brief afkomstig van een groep financieel wijs geachte personen, w.o hedge fund manager Paul Singer, de befaamde short seller Jim Chanos en notoire FED-scepticus Jamens Grant, werd in 2010 aan het Amerikaanse Stelsel van Centrale banken (de Fed) voorspeld dat het opkoopprogramma van de Fed zou leiden tot ‘risk currency debasement en inflatie’.

Sinds de oproep van deze beursgoeroes is er echter geen enkele aanwijzing te vinden voor inflatie. Maar in 2014 beweerden de genoemde ‘superforecasters’ dat ze toch gelijk hadden “because debasement could yet appear, or because the inflation took unconventional forms“. In een vraaggesprek met The Financial Times schudde Tetlock z’n hoofd over zoveel schaamteloosheid.

Philip Tetlock beaamt wat Burton Malkiel in 1973 al constateerde. De recente uitslag van het Brexit-referendum bevestigt ook het onderzoek wat Tetlock gedurende 20 jaar heeft gedaan en gepubliceerd in zijn boek ‘Expert Political Judgement’ in 2005: “The average expert’s predications are no better than a random guess.”

Koersverloop 10-jaars rente Nederland (klik op grafiek om te vergroten).

 

 

 

 

In een recente landelijke bijeenkomst van pensioenfondsbeheerders in Zeist bleek tijdens een workshop dat volgens de pensioenfondsmanagers in de risicomodellen geen rekening was gehouden met de lage renteniveaus waar we nu mee te maken krijgen. En al helemaal niet werd er rekening gehouden met de mogelijkheid van een negatieve rente. Voor de beroepsgroep van pensioenfondsmanagers lijkt het dus raadzaam om eens nader kennis te nemen van de inzichten die Tetlock heeft gepubliceerd. Misschien wordt het dan nog eens wat met onze illusionaire voorspelkunst.

Interessant is ook de volgende analyse:

Any good political psychologist should be able to see how they could become almost any ideological creature that has existed – that includes Nazi’s, Isil...” (dat is echt iets ter overpeinzing!)

Ook ondergetekende technisch analist is door het FT-interview met Tetlock weer hardhandig en ontnuchterend met beide benen op de grond gezet. Tetlock adviseert in zijn boek evenwel om ‘optimistisch sceptisch’ te zijn…hetgeen een echo is van mijn eerder oproep om ook kennis te nemen van Daniël Kahneman ‘Thinking, fast and slow‘ (in het NL: “Ons feilbare denken“)….zie ook https://edwardloef.com/2012/04/01/thinking-fast-and-slow/ 

Laat die oproep met betrekking tot ‘optimistische scepsis’ nu precies de twee woorden zijn die de trendfasen in ‘LOEF Timing, Trends & Tactics’ d.d. 10 juli 2016) weergeven, waarbij de chartist de nodige kanttekeningen wil plaatsen.

Download weekbericht LOEF Timing, Trends & Tactics 10 juli 2016: LOEFTTT 100716

CONCLUSIE