zigzaggende stemming (2)

In de vorige update (vrijdag 1 juli 2016) werd nader ingegaan op het sterk wisselende stemmingsbeeld in de AEX-index. Beleggers zigzaggen tussen hoop en vrees. Het risico bestaat dat de bulls en de bears door de waan van de dag niet goed meer weten waar ze aan toe zijn. Zorgen de centrale bankiers voor een vangnet als er verkooppaniek uitbreekt? Zijn zij in staat om een mogelijk Italiaans-Duits Lehman moment te bezweren? Keep your eye on the ball please!

Hieronder twee definities van een opgaande en een neergaande trend (gepubliceerd in de publicatie ‘LOEF DE TECHNICIAN d.d. 1 juli 2016):

(klik op tekst om te vergroten)

 

 

Hoe ziet de koersgrafiek eruit van de AEX-index bij een 5 % zigzag-filter gebaseerd op hoogste en laagste dagelijkse slotkoersen?

(klik op afbeelding AEX om te vergroten)

 

 

 

 

 

Stel uzelf nu de vraag…wat zie ik en wat is de definitie van een trend? (…aanvullende vragen kunnen overigens voor nog meer diepgang en inzicht leiden. Deze worden behandeld in ‘LOEF DE TECHNICIAN’-publicaties)