Zigzaggende stemming

Hedenochtend gelezen in de financiële media: “De tweede helft van het jaar zal dus weinig verschillen van de eerste zes maanden, zo is de verwachting. Een mogelijke ‘fall-out’ van een brexit niet ingecalculeerd. Er is al langer niet echt sprake van een ‘bull’-markt (opgaande koersen), noch van een ‘bear’-markt (dalende koersen).” Onvoorstelbaar, ‘Hope for the best’ blijft de verwachting, maar men is niet bereid ‘to prepared for the worst‘.

Wat nu te denken van de zigzaggende stemming in de AEX-index?

U kreeg eerder deze week op 28 juni jl. in een column getiteld ‘gaps should be filled’ de volgende hint: “Het ziet er niet naar uit dat de beleggers/handelaren de komende tijd rust krijgen. Tijdens de koersstijgingen en koersdalingen zijn in de grafiek gaten (‘gaps’) geslagen, waarvan we weten dat dit koersgebieden zijn waar geen beursnoteringen hebben plaatsgevonden. De markt zoekt meestal een vorm van harmonie vergelijkbaar met een muziekstuk. Overgeslagen toonladders worden meestal weer aangeslagen om de melodie in de toonhoogten te krijgen. Er liggen nu gaps zowel aan de bovenkant als aan de onderkant van de slotkoers. Er is dus een goede reden om positief verrast te worden (denk aan de eventuele maatregelen die centrale bankiers nemen en/of afkondigen) en er is genoeg reden om negatief verrast te worden (denk aan de kakofonie die nu aanzwelt omtrent de negatieve scenario’s waaraan nu meer gewicht wordt toegekend).

De positieve verrassing is dat de markt nu ambities toont om de gap in de AEX aan de bovenkant (vorige week ontstaan tussen 442,98 en 432,59) op te vullen. De gouverneur van de Britse centrale bank (BOE), Mark Carney, heeft gisteren (donderdag 30 juni jl.) zijn vertrouwen uitgesproken dat het Verenigd Koninkrijk zich met succes zal aanpassen aan een toekomst buiten de Europese Unie, maar bevestigde ook dat de economische groei de komende maanden zal vertragen en dat verdere renteverlagingen en andere maatregelen daarom nodig blijven. Ah…een reden om positief te zijn.

De negatieve verrassing werd verklapt door superspeculant Soros in een bespreking met leden van het Europese parlement: Soros: “Brexit ontvouwt zich nu nog in slowmotion, maar het proces zal versnellen. Het zal de huidige deflatoire trend verder versterken.”

AEX zigzag-grafiek bij koersreacties die groter zijn dan 10% ten opzichte van het laatst geregistreerde hoogtepunt of dieptepunt

(klik op afbeelding om te vergroten)

 

 

 

 

U dient uzelf de volgende vragen:

1) Wat is de trend? (tip: een trend kan worden herkend aan een proces(!) van opeenvolgende hogere respectievelijk lagere toppen en bodems).

2) Hoe kan ik hierop gebruik van maken op de kortetermijn om niet te gaan zwalken?

De antwoorden worden gegeven in ‘LOEF DE TECHNICIAN’-researchpublicaties.