Gaps should be filled

“Hoe nu verder?” Dat is de vraag die veel mensen zich nu stellen na de tumultueus verlopen handelssessies afgelopen week. De AEX daalde deze maand vanaf 451,58 op 7 juni jl. naar 418,51 op 16 juni om vervolgens te stijgen naar een intraday high op 453,30 en terug te vallen gisteren naar 411,62. Wat kan hieruit worden afgeleid? Een ding lijkt duidelijk; de Nederlandse aandelenbelegger laveert tussen hoop en vrees. Verwacht nog meer grote uitslagen!

Het ziet er niet naar uit dat de beleggers/handelaren de komende tijd rust krijgen. Tijdens de koersstijgingen en koersdalingen zijn in de grafiek gaten (‘gaps’) geslagen, waarvan we weten dat dit koersgebieden zijn waar geen beursnoteringen hebben plaatsgevonden. De markt zoekt meestal een vorm van harmonie vergelijkbaar met een muziekstuk. Overgeslagen toonladders worden meestal weer aangeslagen om de melodie in de toonhoogten te krijgen. Er liggen nu gaps zowel aan de bovenkant als aan de onderkant van de slotkoers. Er is dus een goede reden om positief verrast te worden (denk aan de eventuele maatregelen die centrale bankiers nemen en/of afkondigen) en er is genoeg reden om negatief verrast te worden (denk aan de kakofonie die nu aanzwelt omtrent de negatieve scenario’s waaraan nu meer gewicht wordt toegekend).

AEX koersgrafiek (met oranje gap vensters die opgevuld worden of opgevuld moeten gaan worden).

klik op afbeelding om te vergroten.