S.O.S.

“Beleggingswereld verrast” berichtte De Telegraaf afgelopen weekend naar aanleiding de verkeerde inschatting onder vermogensbeheerders, analisten en economen over het Brits EU-vertrek. Afgelopen weekend heeft vriend en vijand van de Europese Unie de tijd gehad om het oordeel van de markt te laten bezinken. Na de euforie in april 2015, bezorgdheid in augustus, ontkenning in oktober en angst in februari lijkt de volgende fase van wanhoop aangebroken.

KEEP IT SIMPLE: Beurskoersen kunnen onder alle denkbare omstandigheden maar drie kanten op: omhoog, zijwaarts en omlaag.

MSCI USD World Index in 2016 (klik op de grafiek om te vergroten)

 

 

 

 

 

De opgaande trend vanaf de bodem in februari dit jaar in de wereldaandelenindex heeft in de afgelopen maanden plaats gemaakt voor een zijwaartse trend in de wereldwijde aandelenmarkt. De conclusie is eenvoudig. Indien de zijwaartse trend aan de onderkant wordt verlaten, dan treedt een dalende trend in werking. Indien na een weekend ‘rustig nadenken’ de bodem deze week onverhoopt wegvalt, dan is er waarschijnlijk sprake van een zinkend schip.