Accepteren van veranderingen

Op 28 september 2015 publiceerde Het Financieele Dagblad mijn laatste column ‘langs de lijn’. Die column luidde: ‘Verandering, de enige constante‘. Als reden verwees ik naar wat alle ogen konden zien en alle vingers konden aanwijzen.  Als gevolg van de koersdaling van de Europese aandelenindex onder het 12-maands koersgemiddelde zouden fundamenteel uitdagende vraagstukken en tijden aanbreken. Lees a.u.b. de FD-column 28-09-2015:

klik op afbeeldingen om te vergroten…

 

 

 

Ik blijf mij verbazen dat zowel particuliere zelfbeleggers als financieel deskundigen het bestaan van trends in beurskoersen erkennen, maar veranderingen in de trends moeizaam accepteren” (citaat Edward Loef).

Accepteren van veranderingen blijkt ook voor politici moeilijk, zo blijkt uit een recent bericht op teletekst naar aanleiding van de uitslag van het Britse referendum:

 

 

Laten we nu even kijken wat de aanduidingen in de koersgrafiek van de Europese DJ Stoxx 600 index  op deze website op 28 september 2015:

 

 

 

En neem kennis van de toelichting op de geelgekleurde aanduidingen (ook terug te zien op deze website eind september 2015):

 

 

 

 

De getoonde koersgrafiek van de DJ Stoxx 600 Europe index was eind september 2015 – net zoals hieronder bijgewerkt – een momentopname van ‘voortschrijdend inzicht’…

EUropese DJ Stoxx 600 index bijgewerkt (grafiek o.b.v. maanddata…bijgewerkt t/m 24 juni 2016).

 

 

 

 

De Europese DJ Stoxx 600 index op maandbasis toont de contouren van een driedubbele top  en sinds april vorig jaar een proces van lagere toppen en lagere bodems in de afgebeelde maandgrafiek. Dat betekent simpelweg dat er sinds de piek vorig jaar (zie update 19 april 2015) sprake is van een omslag in het sentiment / vertrouwen. Immers, er is klaarblijkelijk een reden voor de markt om te verkopen en een lagere opbrengst te accepteren en minder gretigheid om op lagere koersniveaus te kopen. Het vertrouwen neemt dus af. De grafiek weerspiegelt via de lagere toppen en lagere bodems in de afgelopen 12 maanden de definitie van een dalende trend. Het (rode) 12-maands gemidddelde voorspelt niets, maar is een buitengewoon praktisch hulpmiddel om met eigen ogen te zien wat de onderliggende trend is over een verstreken periode van 12 maanden. Niemand hoeft te geloven wat hij ziet, maar ‘you can observe a lot by watching’. Gelet op de beschreven emotiecyclus is er weinig fantasie voor nodig om na afgelopen vrijdag toch echt serieus rekening te houden met een sentiment in de Europese aandelenmarkt dat kenmerken van wanhoop, toenemende paniek en uiteindelijk capitulatie gaat vertonen. Beurskoersen worden gedreven door primaire prikkels zoals hierboven stapsgewijs beschreven.

De vraag is dit weekend is of u wel bereid bent om veranderingen te accepteren en uw verwachtingen en (beleggings)handelingen hierop aan te passen. De kansen op koerswinst zijn het grootst in een proces van hogere bodems en hogere toppen (en bij beurskoersen boven bijvoorbeeld een 12-maands gemiddelde). Het is een techniek. Meer niet. En weet u wat, hierover wordt ook dit weekend weer een nieuwe wekelijkse update gepubliceerd, waarin de actuele trendfasen in de verschillende beleggingscategorieën, regio’s, sectoren enz. enz. onder de aandacht worden gebracht. Het is nog niet te laat om de feiten te accepteren.

 

 

Download de wekelijkse update  ‘LOEF Timing, Trends & Tactics’ d.d. 26 juni 2016: LOEFTTT 260616