94-51-94-51 symmetrie

U kunt via ‘de grafiek van de dag’-aanduiding in deze column terugbladeren in de historie van eerdere publicaties. Op 18 april jl. werd in deze column aangegeven dat sprake was van een zgn. Fibonacci-week, waarbij het tijdvenster 20 april als ideale draaidatum aangaf (samen met andere invalshoeken). Het ritme van de daling en stijging sinds de top eind november 2015 kwam overeen met het ritme van de daling en stijging vorig jaar (zie grafiek).

De symmetrie in de AEX suggereerde hierdoor topvorming als de symmetrie zou doorlopen. Sinds 20 april is het sentiment gedraaid van positief naar negatief, maar niet in dezelfde dramatische wijze als na de vorige pieken. Daarentegen blijkt er wel sprake van een vorm van symmetrie als gekeken wordt naar de steun- en weerstandlijnen van het dalende trendkanaal dat zich in het afgelopen jaar aftekent. Op basis van de combinatie van de beurskoers en afgeleide 20/120-daags gemiddelden blijkt bij een slotkoers op 440,39 een optimistische houding gerechtvaardigd. Alleen een daling onder het (rode) 120-daags gemiddelde zou aanleiding geven voor topvorming.

Deze week wordt duidelijk of de Britse kiezers een voorkeur of afkeur hebben ten aanzien van het lidmaatschap van de Europese Unie. Op 19 september 2014 besloot Schotland in een vergelijkbaar referendum voor een ‘remain’. De FTSE-100 index noteerde op dat moment 6837,92. Het ‘remain’-besluit luidde een correctie in, waardoor een maand later – op 16 oktober 2014 – de FTSE-100 index op 6.072,68 noteerde. Wat de uitslag ook moge worden deze week, laat u zich niet verrassen.

AEX koersgrafiek vanaf 2015

klik op de grafiek om te vergroten