Remain in stocks of ‘exit’?

Een belegger/trader kan niet veel meer doen dan zich aanpassen aan wat de (richting van de) markt dicteert. De markt naar zijn/haar hand zetten lukt immers niet. Zelfs centrale bankiers slagen hier niet in. Waar het om draait is vertrouwen. Is er vertrouwen dan wordt er per saldo gekocht met een bereidheid om hogere prijzen te betalen. Is er geen vertrouwen dan is er haast om te verkopen met bereidheid genoegen te nemen met een lagere opbrengst.

E.e.a. leidt tot een proces van opeenvolgende hogere toppen en hogere bodem bij toenemend vertrouwen en bij afnamend vertrouwen een proces van lagere toppen en lagere bodems. Wat belangrijk is aan deze constatering is het woord ‘proces’. Het besef dient te beklijven dat marktgedrag wordt aangestuurd door groepen optimisten, groepen pessimisten en groepen die neutraal zijn. Die groepen bestaan uit de optelsom van individuen. Naarmate een groep sterker wordt is dit o.a. te danken aan de mate van groei van gelijkgestemden in dat kamp. Maar de groep kan ook uiteenvallen, omdat sommigen deserteren doordat zij gevoeliger worden voor de argumenten van de andere groep. En de neutraal gestemden slaan e.e.a. gade vanaf de zijlijn en zullen zich bij een van de twee groepen (optimisten of pessimisten) voegen, zodra er zekerheid bestaat dat de gekozen groep het sterkst is.

In de koersgrafiek van de Europese DJ Stoxx 600 index is het hierboven beschreven proces te zien met behulp van trendlijnen. Wat opvalt in de afgelopen weken is een terugkeer van vertrouwen na de bodem in februari tot het hoogtepunt in april bij de stijging boven het (rode) 120-daags koersgemiddelde. Hierna brokkelde het vertrouwen weer af met zelfs een bereidheid tot verkoop onder de dieptepunten van april en mei. Het pessimisme is dermate dominant dat in de weg omlaag er tussen de handelsdagen in koersgaten zijn ontstaan (zie oranje kaders). Dat betekent o.a. dat er voor sommigen geen mogelijkheid is geweest om te handelen op gewenste koersniveaus (door overwegend aanbod, gebrek aan vraag of een combinatie van deze twee).

De orangje ‘gap’-vensters zijn in de Europese DJ Stoxx 600 graadmeter afgelopen vrijdag en maandag gesloten, waardoor het ‘buy & hold’-kamp besluit in het aandelenkamp te blijven (= remain). Het ‘remain’-kamp onder Europese aandelenbeleggers klampt zich vast aan positief nieuws.

Er zijn echter twee dwingende argumenten om het ‘exit’-argument in gedachten te houden. Een ‘exit’-alert zal geactiveerd worden bij een daling onder het (rode) 120-daags gemiddelde. Dit gemiddelde weerspiegelt het voortschrijdend inzicht in de Europese aandelenmarkt. Een tweede reden is de dalende hellingshoek van het voortschrijdende collectieve inzicht. Dit wijst erop dat de groep pessimisten gestaag toeneemt. Dit is al een tijdje het geval, zo blijkt uit het koersverloop in het afgelopen halfjaar.

Belangrijk is vanzelfsprekend deze week de vraag welk kamp een overwinning zal claimen…de ‘remain’ buy & hold-type optimisten of de langzaam groeiende groep pessimisten die aan ‘exit’ denken of hiertoe zich gedwongen voelen.

Er ligt nog een gap aan de onderzijde van getoonde koersgrafiek die aanleiding geeft om bovenstaande nog eens goed na te lezen.

Grafiek Europese DJ Stoxx 600 index

(klik op de grafiek om te vergroten)