Reward/Risk AEX 10:1

Vanuit een technische bril bekeken is het verstandig om alleen oog te hebben voor hetgeen zich afspeelt in de koersgrafieken en proberen niet na te denken over de andere waarnemingen die van invloed kunnen zijn op het koersverloop. Wie dan naar de AEX-grafiek kijkt ziet enerzijds in de uurgrafiek gaten in de weg omlaag die spoedig opgevuld zouden moeten worden en een DMI die de dalingskrachten zien afnemen.Dat schept kansen!

De stijgende blauwe ADX-lijn in de periode 9 t/m 14 juni toonde sterke verkoopdruk, maar dat lijkt nu voorbij. Verwacht in de komende week flinke volatiliteit, waarbij een indexstand op 435 niet zou verbazen. Maar let op! …in de recente beschrijving van de emotiecyclus, waarbij na de ontkenningsfase afgelopen najaar werd opgevolgd door angst in februari dit jaar is het logisch om aan te nemen dat de eerstvolgende dominante fase wordt gekenmerkt door wanhoop. Met die kennis van de emotiecyclus kan de lezer van deze update vermoeden hoe hij/zij zich het beste kan positioneren, zodra de gaps in de AEX worden gevuld. Een voorbeeld: open short 35% van een baissepositie bij AEX 427 en breidt deze uit naar 100% door de resterende 65% open short bij een indexstand op 435 in te nemen. Hierdoor ontstaat een baissepositie op AEX 432,20. Riskeer nooit meer dan 2% van uw kapitaal in een speculatieve trade, dus pas hierop uw maximaal aanvaardbare blootstelling aan risico aan. Een andere manier is 2% van 432,20 op te tellen bij 432,20 om te constateren dat bij een indexstand van 432,20 + 8,65 punten de stoplossgrens voor een doemscenario ligt op 440,85.

Er zijn genoeg redenen om een baissepositie te overwegen vanuit een intermarket technische analyse, maar ook omdat het koersdoel AEX 330 (*) bij een shortpositie geopend op 432,20 bijna 100 indexpunten potentieel aan winst oplevert (indien juist beoordeeld) bij een beperkt koersrisico van bijna 9 indexpunten. Vooruitdenken en positioneren kan raadzaam (mits met gebruik van stoploss-grenzen na ingenomen positionering).

NB: Gefaseerde doorlopende tradinglimieten waarover van te voren de kansen en risico’s tegen elkaar zijn afgewogen strekt tot aanbeveling. Veronderstel altijd dat u de kwade kans treft en riskeer op basis van deze kwade kans nooit meer dan voor u acceptabel is. Pas op met hefboomproducten…de ‘margin requirements’/’eisen’ worden door de brokers in de afgelopen dagen niet voor niets verhoogd!!!

Ad (*) koersdoel AEX 330 is een indicatie voor de derde week van november dit jaar vermeld tijdens een gastpresentatie op de Hollandse Aandelenavond op 10 mei jl. mits de AEX onder 458 zou blijven noteren)

klik op de grafiek om te vergroten

AEX-koersgrafiek op uurbasis + DMI(14)

 

 

 

 

EINDE BERICHT