‘Engulfing bear’ aanzet tot ‘gap fill’

Afgelopen maandag opende de AEX op 451,72 en sloot op 451,79 na een intraday low op 449,35. Hierdoor ontstond een zgn. ‘long legged Doji’-patroon dat waarschuwt voor een top. Dinsdag opende de AEX boven de hoogste notering van maandag op 452,42 maar werd de handelsdag afgesloten onder de laagste notering van maandag op 447,87. De negatieve dagrange van dinsdag overschaduwde de dagrange van maandag. Dit noemt men een ‘engulfing bear’.

Het ‘engulfing bear’-patroon geeft aan dat het aanbod de vraag begint te overheersen. Tijdens de rally vorige week is er een gat (‘gap’) ontstaan tussen 443,06 en 444,08 in de overloop van dinsdag 24 mei naar woensdag 25 mei, hetgeen een imbalans illustreert tussen de vraag- en aanbodverhoudingen.  Een vergelijkbare situatie deed zich voor in de overloop van 12 april (high 439,97) en 13 april (444,13). Deze gap werd naderhand op 29 april jl. weer met een notering opgevuld. Waarschijnlijk zal het dit keer niet anders gaan. Daarnaast is het een volstrekt natuurlijk fenomeen dat correcties op koersstijgingen ca. 38% van de rally teruggeven. Dit suggereert een terugval naar AEX 443. De negatieve divergentie in de stochastiscs in de grafiek op uurbasis piekte op 25 mei jl. direct na de openingsgap in overgekocht gebied. De negatieve divergentie (zie grafiek) is vergelijkbaar met de topvormingsfase in april. Voor meer informatie over de duurzaamheid van de rally leest u meer in de publicaties ‘LOEF DE TECHNICIAN’ en ‘LOEF TIMING, TRENDS & TACTICS’.

AEX grafiek op uurbasis