Visie (AEX) 2e helft 2016

De presentatie in Breukelen gisterenavond georganiseerd door Commerzbank in samenwerking met LYNX Brokers heeft het publiek duidelijk gemaakt dat er interessante instrumenten en constructies (met opties) ingezet kunnen worden onder specifieke marktcondities. De rol van de technische analyse werd vervolgens ingevuld door een visie te geven op de te verwachten koersontwikkelingen in de tweede helft van dit jaar.

Wat verwacht mag worden in de 2e helft van 2016 is een voortzetting van de cyclus in onze emoties (zie slide onder / klik op afbeeldingen om te vergroten):

 

 

 

 

 

 

Op 19 april 2015 kon u kennis nemen van de euforie in de AEX (raadpleeg deze website door even terug te bladeren).

Op 11 mei 2015 werd op basis van technische analyse in een presentatie van de Hollandse Aandelenavond een AEX van 375 binnen een tijdbestek van 12 maanden voorspeld.

Op 21 oktober 2015 werd in een seminar te Breukelen aangegeven dat de aandelenmarkt/analisten/economen zich in de ‘denial’-fase bevonden (nadat de AEX was hersteld van 401.87 naar 465,05.

In februari 2016 belandden de AEX op 378,53 en werden (ook technisch) analisten/economen/beleggers bevangen door de ‘fear’-fase (de ‘angst’ werd overal in de media opgemerkt en verwoord).

Gisteren – 26 mei 2016 – sloot de AEX op 449,09 aan de bovenkant van een dalend trendkanaal. Een peiling onder deelnemers in Breukelen toonde een overtuigende meerderheid die eind 2016 een AEX 450 of hoger verwachtte.

Het is logisch dat in de emotiecyclus de stemmingen wisselen van dominant negatief rond bodemniveaus en overwegend positief rond topniveaus.

Wat kunnen we zeggen op basis van de AEX-grafiek? Het antwoord leest u onder de grafiek van de AEX-index

AEX-grafiek + 20/120-daags SMA + trendvolgend MACD-histogram vanaf 2015 (klik op afbeelding om te vergroten).

 

 

 

 

De klassieke beurswijsheid op basis van technische analyse luidt als volgt: “een weerstand is een weerstand en een steun is een steun, totdat het tegendeel wordt aangetoond“.

Dat betekent op dit moment dat het dalende trendkanaal in de AEX-index nog intact is en dat de volgende fase in de emotiecyclus (= desperation) zich in de komende tijd zal melden.

De langetermijn belegger moet zich dus nu afvragen “Should I be a long-term investor?“…en de kortetermijn daghandelaar weet nu ongeveer wel hoe laat het is.

Wie niet weet hoe laat het is (lees: waar zit ik in de cyclus) zou de cyclusanalyse nog eens goed moeten bekijken en de lagere toppen in de MACD-indicator in ogenschouw moeten nemen.

De MACD-indicator toont de afstand tussen twee gemiddelden (12-26 exponentieel gemiddelden) – zie oranje histogram – en daarvan afgeleide 9-periode exponentieel gemiddelde.

De AEX-index toont in de beurskoers zelf een opwaartse rimpeling naar 449, maar het histogram toont een proces van lagere golven (= negatieve divergentie). Wat is belangrijker…de rimpeling of de golf?

De visie op de 2e helft van 2016 is dus op dit moment negatief (totdat het tegendeel wordt aangetoond!).

Niet getreurd a.u.b., want u kunt 500% koersrendement behalen ook in dalende markten (mits u de publicatie ‘LOEF DE TECHNICIAN’ periodiek leest, de analyses begrijpt en de analyses daadwerkelijk uitkomen).

(PROEF)ABONNEMENT

Meer informatie treft u aan in ‘LOEF DE TECHNICIAN’ die in de loop van deze ochtend beschikbaar wordt gesteld aan (proef)abonnees (in het besloten deel van deze website).

Immers, de AEX is maar een onderdeel van een groter geheel (raadpleeg ook de weekpublicatie ‘LOEF DE TECHNICIAN’).

LOEF Technische Analyse publiceert vandaag alle slides in het archief publicaties (in het besloten deel van de website).

Wees de markt een stap voor…

…luister naar de taal/boodschap van de koersgrafieken in plaats van wat ‘market goeroes’ u elders wijsmaken.

Volledigheidshalve nog aandacht voor de disclaimer….