Bewolking boven FOMC

Uit de recente notulen van de FOMC-vergadering in april zou een toenemende bereidheid blijken bij de Amerikaanse centrale bankiers om de Federal Funds Rate te verhogen. Maar als de rente wordt verhoogd, dan kan dat de US dollar omhoog jagen en de opkomende landen/valuta opnieuw (zie begin voorjaar 2015) in de problemen brengen. Maar doet de Federal Reserve (FED) niets, dan schaadt dit het vertrouwen in de geloofwaardigheid van de FED.

Heel behoedzaam tracht de Federal Reserve met een weloverwogen woordkeuze verwachtingen op Wall Street te managen. Men wil voorspelbaar zijn om grote schokken in de financiĆ«le markten te voorkomen. Maar de beleidsmakers bij de FED zijn ‘data dependent’, d.w.z. afhankelijk van de macro-economische cijfers binnen de V.S. en buiten de V.S., waarbij China de grote onvoorspelbare factor is. Er zijn recent opvallend veel waarschuwingen gepubliceerd door bekende en succesvolle (hedge)fundmanagers dat het wel eens een hete zomer kan worden met behoorlijk wat volatiliteit op het programma. Sommigen zijn bevreesd voor een beurscrash.

De stijging van de Federal Funds Rate in het voorjaar van 1987 leidde tot valuta-spanningen en bleek destijds een van de genoemde oorzaken van de beurscrash in 1987. Een aanval op een oorlogsbodem in de Perzische golf destijds was ook een van de druppels die de spreekwoordelijke emmer deed overlopen.

Federal Funds Rate vanaf 1985 (klik op afbeelding om te vergroten)

 

 

 

 

Bron grafiek: St.Louis Fed

Dow Jones Industrials Average vanaf 1896 met in het rood procentuele prijsveranderingen over een periode van 86 kalendermaanden (= vanaf bodem in maart 2009)

 

 

 

 

Voorafgaand aan de periode van koersstijgingen in maart 2009 heeft de Dow Jones Industrials Average ruim 9,5 jaar zijwaarts bewogen. Een vergelijkbare situatie deed zich voor voorafgaand aan de start van de bullmarkt in maart 1980. Tussen 1971 en 1979 bewoog de Dow Jones index ruim 9,5 jaar zijwaarts. En neem ook de bullmarkt in acht vanaf medio 1921 tot eind 1929. Tussen 1911 en 1920/1921 was er ook sprake van een zijwaarts koersverloop op Wall Street. Na het dieptepunt in 1932 werd een bullmarkt ingezet die medio 1939 resulteerde in een koersstijging in een periode van 86 maanden groter dan 147% (vanaf juli 1939). In mei 1940 bij het uitbreken van WO-II verloor de Dow Jones Index in een maand tijd 24,7% van haar waarde en noteerde daardoor onder het koersniveau van juli 1939. Er is thans in deze wereld vol oorlogsdreiging, toenemende belangstelling voor demagogische leiders en miljoenen vluchtingen op drift ook niet veel meer voor nodig om bestaande allianties te breken.

In januari 1987 werd 86 maanden na de start van de bullmarkt een stijging groter dan 147% gemeten. In deze periode begon de Federal Reserve met renteverhogingen. In oktober 1987 verloor de Dow Jones Index in een maand tijd ruim 23% van haar waarde en noteerde daardoor onder het koersniveau van 31 januari 1987. De grootste koersdaling na een stijging groter dan 147% in een tijdbestek van 86 kalendermaanden deed zich voor vanaf een hoogtepunt in september 1929. Vanaf januari 1928 bleek elke maand over een periode van 86 kalendermaanden meer dan 147% gestegen. Qua aantal maanden deed deze ‘melt up’ herinneren aan de hausseperiode vanaf begin 1997 (zie reeks rode pijlen in de grafiek). Ook deed zich een gelijkenis voor met de periode tussen april 1955 en begin 1957.

 

 

 

 

Bron: CNBC 25 april 2016

Op 25 april jl. – enkele dagen na de top van 20/21 april jl. = Fibonacci-tijdvenster, zie ‘grafiek van de dag’ – ging zakenzender CNBC in op de lengte van de huidige bull-markt. We weten nu dat renteverhogingen in 1987 aanleiding gaf tot een ‘sell off’ in aandelen en in 1994 tot een drama in de obligatiemarkt(en). De renteverhogingen door de Fed eind vorige eeuw kwamen aan de vooravond van een grote bearmarkt en in 2005 knapte de zeepbel in de Amerikaanse woning/hypothekenmarkt. De FED loopt in de wereld voorop met haar wens tot een normalisatie van het monetaire beleid, terwijl de rest van de monetaire wereld nog volop in de stimulerings cyclus beweegt. Een stijging van de Amerikaanse rente leidt zo onherroepelijk tot toenemende spanningen elders in de wereld, waar centrale bankiers zich gedwongen voelen om leningen op te kopen om het vertrouwen te behouden. Maar wie neemt straks die leningen over met een effectief (negatief) rendement als de rente oploopt? Een doodlopende straat…

VRAAG: Kent u de afloop van het verhaal van de gebroeders Hunt die in het verleden al het (tafel)zilver opkochten? TIP: Even googlen…

In het besloten deel hieronder lezen abonnees in de publicatie ‘LOEF Timing, Trends & Tactics’ over de actuele trends…

Download weekrapport ‘LOEF Timing, Trends & Tactics’ d.d. 22 mei 2016: LOEFTTT 220516