AEX tussen centrale bankiers

De AEX opende op 10 maart 2016 op 436,75 en steeg naar 449,62 nadat de ECB-president Mario Draghi had gesproken om vervolgens te sluiten op 430,18. De AEX sloot donderdag 19 mei jl. op 428,27 in reactie op de bekendmaking van de notulen van de Federal Reserve opgesteld naar aanleiding van de FOMC-meeting 26/27 april jl. (waarna de aandelenindices inleverden). Zie: https://www.federalreserve.gov/newsevents/press/monetary/20160518a.htm

AEX-grafiek (klik op afbeelding om te vergroten)

 

 

 

 

De AEX herstelde zich vanaf het dieptepunt in februari in de hoop op nog meer stimulering door de Europese Centrale Bank. Vanaf 10 maart jl. beweegt de AEX per saldo zijwaarts (lees: besluiteloos) tussen ca. AEX 449/450 en AEX 426/427.  Na de FOMC-meeting van de Federal Reserve in de V.S. op 26/27 april jl. is de AEX teruggevallen naar de onderkant van de tradingrange die nu al ruim twee maanden duurt.  De AEX laveert tussen hoop (op de effecten van de aangekondigde ECB-maatregelen) en vrees (voor de mogelijke gevolgen van een naderende nieuwe renteverhoging door het Amerikaanse stelsel van Centrale Banken).

Gemengde gevoelens overheersen…want de ‘buy & hold’-tactiek is in de AEX-index op weekbasis nog intact, terwijl het momentum zich negatief ontwikkelt (zie kwantitatief marktcommentaar).