topvorming op Wall Street

Van alle koerspatronen in de technische analyse is het hoofdschouderpatroon de meest betrouwbare koersformatie. Daardoor geniet het HS-patroon grote bekendheid en populariteit bij het herkennen van trendomslagen. De herkenning is simpel. Een stijgende trend van opeenvolgende hogere toppen en hogere bodems wordt opeens verstoord door 1) een daling onder de voorlaatste top en 2) een lagere top na de hoogste top: (= verschuiving van vraag naar aanbod).

Emini S&P 500 futures contract (vanaf 2015) bijgewerkt hedenochtend:

 

 

 

 

De trendomslag is nog geen feit, want na de lagere top moet vervolgens een bevestiging plaats van de verschuiving van vraag naar aanbod via een lagere bodem. Een indicatie geeft de MACD-indicator (Moving Average Convergence Divergence). Vaak kan een naderende top worden herkend door verlies in het opwaartse momentum. Het MACD-histogram in de afgebeelde koersgrafiek toont dit duidelijk aan door de lagere top in de MACD tijdens de top in het Emini S&P 500 futures contract.

AEX-grafiek vanaf 2015 + 20/120-daags gemiddelden (exit long-alert)

 

 

 

 

AEX kwantitatieve analyse voorbeurs:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legenda betekenis kleuren grafiek