AEX topvormingsfase

De AEX-index viel met 7,86 punten terug naar een indexstand op 433,34 en sloot daardoor onder het (dalende) 120-daags simpel koersgemiddelde (434,56). Deze conditie leidt bij een 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde tot een topvormingsconditie en daardoor (kwantitatief) zwartgekleurde overgangsfase. Feitelijk is dit een technisch neutrale fase, maar als gevolg van de neerwaartse kruising is deze neutrale fase omgedoopt in een topvormingsfase.

Niets is in steen gebeiteld als het gaat om de ultieme waarheid. Eind maart/begin april werden ook zwartgekleurde candles gesignaleerd onder de koersgemiddelden, maar tot een dalende trend kwam het niet, omdat dan ook het 20-daags gemiddelde onder het 120-daags gemiddelde zou moeten noteren. Zover is het nog niet. Belangrijk is nu het bodemniveau van de vorige zwartgekleurde overgangsfase (= 426,75 (zie ook kwantitatief commentaar STEUN KT). De lagere top in de trendvolgende MACD-indicator (zie histogram) wees ten tijde van de hogere beursnotering op 458,02 op een zgn. ‘negatieve divergentie’. Het betreft hier het meten van momentumverlies, waardoor het vermoeden ontstaat dat de rally tot stilstand komt. De AEX sloot gisteren onder de slotkoers van 1 maart 2016 (= 436,81). De MACD-indicator dreigt weer onder de nul-grens weg te zakken. Het ‘rising wedge’-patroon wijst in theorie op een daling naar de basis van het patroon. Tel hierbij op het feit dat de periode mei t/m oktober op basis van beursstatistieken relatief de zwakste zijn en u bent voorbereid op een herhaling van zetten (zie vorig jaar). Onder AEX 426 wordt een herhalingsscenario waarschijnlijker.

AEX-grafiek voorbeurs

 

 

 

 

AEX kwantitatief commentaar voorbeurs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legenda kleuren grafiek