Een wig tussen hoop en feiten

Uit de ING BeleggersBarometer van januari 2015 bleek dat 4 op de 10 zelfbeleggende particulieren alleen maar Nederlandse aandelen in zijn/haar portefeuille heeft. Meer dan 60% vult meer dan de helft van de beleggingsportefeuille met Hollandse aandelen. De Particuliere belegger houdt dus van Holland. LOEF Technische Analyse houdt ook van Hollandse aandelen, echter de AEX drijft een wig tussen wat Nederlandse beleggers hopen en wat de feiten zijn.

Het ‘rising wedge’-patroon – ofwel in gewoon Nederlands ‘stijgende wig’ – is een koersformatie in de grafiek die zich vaak voordoet aan het einde van een langdurige stijgingsfase of gedurende een ‘bear’marktherstel beweging. De koersgrafiek van de AEX vertelt genoeg om hieruit conclusies te trekken:

AEX ‘rising wedge’-patronen zijn in aanleg ‘bearish’ (als gevolg van gebruikelijke neerwaartse uitbraken en daaropvolgende dalingen naar de basis van het wigpatroon).

 

 

 

 

 

Natuurlijk is dit niet een koersontwikkeling dat Nederlandse beleggers graag zien. ING Beleggersbarometer berichtte dit weekend dat het vertrouwen onder beleggers stabiel is. De wigformatie zal waarschijnlijk spoedig tot tweespalt leiden.