AEX 444,12 als strohalm

De Amsterdamse beursgraadmeter testte de stijgende steunlijn van de gisteren besproken (bearish) ‘rising wedge’. Dat wil zeggen, de AEX opende op 445,56 en sloot op 450,31 (na een laagste notering iets onder genoemde steunlijn op 442,56 waardoor het stijgende 20-daags simpel gemiddelde ook werd getest). Bij een koers boven het 20-daags gemiddelde boven een 120-daags gemiddelde wordt de trend per defnitie ‘stijgend’ gekwalificeerd.

In de technische analyse is echter niets in steen gebeiteld. Er kan nog een onderscheid worden gemaakt tussen een stijgende of dalende hellingshoek van het 120-daags gemiddelde (die momenteel daalt). Het MACD-histogram toont via de lagere top een verlies aan in het positieve momentum. Deze onderhuidse waarneming geeft aan dat het te oppervlakkig is om te veronderstellen dat de voormalige weerstandzone 449/450 nu zonder meer als nieuwe steunzone valide is. Belangrijk is het proces van hogere bodems om de koersrisico’s te beheersen, want niemand weet 100% zeker in welke richting de markt zich zal ontwikkelingen.

De laatste bodem en ‘pivot’-low in een reeks van drie opeenvolgende handelsdagen voorafgaande aan een hogere top kan voor offensieve daytraders als steun worden aangemerkt (aanvullend op hetgeen is opgemerkt in het kwantitatief aangestuurde marktcommentaar hieronder). Deze laatste bodem werd gezet op een intraday low van 444,12 op 18 april jl.

Bij een slotstand onder AEX 444,12 sneuvelt de stijgende steunlijn van het ‘rising wedge’-patroon en wordt een verandering van richting aangegeven. In die situatie is sprake van een correctie binnen de opgaande trend. De meer defensieve beleggers kunnen in dat geval het 120-daags gemiddelde (435,27) als dynamische vangrail beschouwen voor handhaving van hoop op hogere koersen. Een slotkoers onder het 120-daags SMA (< 435,27) zou wijzen op topvorming. Een daling onder het dieptepunt van 5 april jl. op 426,75 zou een trendomslag inluiden. Zover is het nu nog niet, echter de ‘rising wedge’ heeft de beruchte reputatie aan de onderkant uit te breken en het beginpunt van de koersformatie weer op te zoeken (378,53). In hoeverre dit scenario realistisch is? Abonnees bij LOEF Technische Analyse hebben het antwoord gisteren gelezen en bij www.probeleggen.nl is er een ‘update’ gepubliceerd bij ‘Loef Pro’.

AEX-koersgrafiek…boven dalende weerstandlijn afgelopen maanden en boven stijgende steunlijn afgelopen weken…

 

 

 

 

AEX kwantitatieve analyse…trendvolgend van aard…met enkele hints over de vraag-/aanbodkrachten gebaseerd op objectieve criteria van technische indicatoren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legenda grafiek betekenis kleuren