Stijgende wig waarschuwt

De chartist kijkt naar koerspatronen om zich een idee te vormen over de meest waarschijnlijke toekomstige richting van de trend in beurskoersen. Wat opvalt dit jaar zijn twee convergerende trendlijnen die naar elkaar toe bewegen. De stijgende wig – ook wel bekend als (bearish) ‘rising wedge’ in de TA-theorie – doet zich doorgaans voor aan het einde van langdurige stijgingsfasen en/of halverwege dalende fasen in de vorm van een tijdelijk koersherstel.

De actuele conditie in de AEX-index lijkt nu bij een koersnotering boven het (blauwe) 20-daags gemiddelde overeenkomstig de situatie op 2 december jl. Ook nu beweegt het (rode) 120-daags simpel gemiddelde omlaag. De positieve hellingshoek van het 20-daags gemiddelde en negatieve hellingshoek van het 120-daags gemiddelde vertellen ons dat de kortetermijn denkrichting in de markt positief is, maar de langetermijn denkrichting vraagtekens stelt bij de duurzaamheid van het kortetermijn optimisme. De statistisch beste zes kalendermaanden zijn na afloop van de maand april verstreken. Met ingang van mei moeten we rekening houden met een statistisch minder gunstige periode (t/m oktober).

AEX koersgrafiek op dagbasis + DMI

 

 

 

 

AEX technisch/kwantitatief commentaar voorbeurs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legenda kleuren in grafiek