De beurs en de analist

De AEX-index weerspiegelt de optelsom van alle vraag- en aanbodfactoren die de marktparticipanten (lees: de longs, de shorts en de ‘uncommitted’) doen besluiten om (weer) in de markt te stappen, uit de markt te stappen of niets te doen. Wie is dan de analist die het nodig acht om slimmer te zijn dan de markt en denkt dat hij/zij het beter weet dan de consensus?

FIBONACCI TIJDVENSTER 20-04-2016

De analyses van een individu zijn slechts een miniscule factor in het geheel. Hij/zij doet er niet echt toe. Hooguit telt de individuele analyse voor een handjevol fans, volgelingen of gelijkgestemden. Op 20 april zou een Fibonacci-tijdvenster worden geactiveerd (zie ook update ‘grafiek van de dag’ d.d. 18 april jl. In de Europese DJ Stoxx 600 index werd op 20 april jl. de hoogste slotstand gezet sinds de bodem in februari van dit jaar.  De Duitse DAX piekte een dag later na een test van het 61,8% Fibonacci-retracement tussen de top van 30 november jl. (= 11.430,87) en de bodem op 11 februari jl. (=8699,29). De natuurlijke Fibonacci-weerstand ligt derhalve op 10.387,41 waar de DAX vanaf 22 april weer onder noteert.

Je hebt ‘de markt’, de ‘koersgrafiek’ en de (technisch) analist die constateert dat de Duitse DAX nog niet de helft heeft goedgemaakt van de opgelopen koersschade sinds de top vorig jaar. Dat laatste geldt ook voor de Europese DJ Stoxx 600 index, de Japanse Nikkei-225 index en Chinese aandelenindices. Terwijl de kwantitatieve analyse voor de AEX positief is, registreert de technisch analist een subjectief waargenomen (bearish) ‘rising wedge’-patroon. Let dus op het proces van hogere toppen en hogere bodems en oude weerstand wordt nieuwe steun principe.

AEX-index + 20/120-daags SMA

 

 

 

 

AEX technisch/kwantitatief commentaar