Engulfing bear in AEX

Na de bearish harami op woensdag aan de bovenkant van het ‘rising wedge’-patroon volgde donderdag 21 april 2016 een ‘engulfing bear’-candle. Na negen opeenvolgende handelsdagen met een slotkoers boven de openingskoers werd gisteren een slotkoers onder de openingskoers gezet. De range tussen de openings- en slotkoers overschaduwde de range tussen de openings- en slotkoers van de voorgaande handelsdag. De slotnotering eindigde onder de laagste notering van de vorige handelssessie. De hoogste notering werd boven de hoogste notering van de vorige handelsdag gezet, de laagste notering onder de laagste notering van de vorige handelsdag. Voor de tweede opeenvolgende dag sloot de AEX met verlies.

De eerste steun ligt op AEX 449/450 (= uitgenomen weerstandzone). Hierboven behouden de bulls hun macht. Een daling onder 449 duwt het vizier richting AEX 444,12 (= laagste notering van 18 november jl.). Vlak onder AEX 444,12 noteert het stjigende 20-daags simpele koersgemiddelde (= 442,28). En weer vlak daaronder vinden we de stijgende steunlijn die elke dag op een wat hoger niveau eindigt (bij extrapolatie eind deze maand rond AEX 448). De ‘rising wedge’ (en andere invalshoeken, zie LOEF DE TECHNICIAN-publicatie) dwingen het ‘Sell in May’-adagium in het achterhoofd te houden. Toppen worden gemaakt bij optimisme, nooit bij pessimisme.

AEX koersgrafiek + 20/120-daags simpel gemiddelden

 

 

 

 

AEX technisch/kwantitatief commentaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legenda kleuren grafiek