FD 20-4-2016: “De bibbers zijn eruit”

Het Financieele Dagblad bericht vandaag dat de bibbers bij aandelenbeleggers zijn verdwenen. Maar veel meer zou er niet in het vat zitten. Deze headline vat volgens de subjectieve beleving goed weer hoe het sentiment onder aandelenbeleggers momenteel is. Interessant om te melden is een bericht vorig jaar op 24 februari 2015 in het Algemene Dagblad: “Spaarrekening levert niets meer op, aandelen wel. Particulier stapt massaal over naar de beurs“. De hieronder afgebeelde koers-grafiek van de MSCI USD World Index toont wat aandelen gemiddeld wereldwijd hebben opgeleverd.

MSCI USD World Index vanaf 2015

 

 

 

 

Beleggers eind februari in aandelen stapten hebben slechts kortstondig tegen hogere beurskoersen aangekeken. Op 31 januari van dit jaar bleek uit een peiling onder beleggers (Bron: ING Beleggersbarometer) dat de particuliere beleggers het vertrouwen en de lust om te beleggen verloren. Nog maar 1 op de 7 beleggers wilde dit jaar beleggen. De particuliere beleggers hadden geen hoge verwachtingen voor de rest van het beursjaar. Voor eind april 2016 voorspelden de particuliere beleggers voor de AEX een stand van 428 punten. De AEX stond op dat moment op 431,28.

Afgelopen maandagavond organiseerde www.probeleggen.nl in samenwerking met De Telegraaf een webinar over het verslaan van de markt (met enkele gouden tips). Wilt u de conclusies van het webinar lezen of het webinar terugzien, klik dan op de volgende link:  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/25628115/__7_tips_voor_beleggers__.html

Interessant is om te vernemen dat volgens de peiling afgelopen maandagavond over de verwachte stand van de AEX eind 2016 de meerderheid onder particuliere beleggers (58%) een indexstand boven 450 verwacht. De Nederlandse particuliere belegger heeft de bibbers van zich afgeschud. Een minderheid (17%) verwacht dat de AEX weer terugvalt onder 425. Kortom, de verwachtingen zijn weer positief. Dat laatste was ook het geval na de rally vorig jaar. Beleggers bleken volgens een onderzoek van ING Beleggersbarometer weer iets positiever.

AEX-index vanaf oktober 2015 met mechanische alerts + 20/120-daags SMA

 

 

 

 

 

De AEX noteert weer boven haar afgeleide 20/120-daags koersgemiddelden, dus volgens deze kwantitatieve criteria blijkt inderdaad dat de bibbers eruit zijn. De subjectieve technische analyse registreert nog een (bearish) ‘rising wedge’, waardoor de opinie van Het Financieele Dagblad wordt gedeeld dat er niet veel meer in het vat zit. Hoe dan ook, 58% van de particulieren is boven AEX 450 optimistisch voor eind 2016. De AEX heeft bij een indexstand op 455,10 ook 58% van de koersschade gerepareerd. Tot slot nog dit…vandaag 20 april 2016 is het Fibonacci-tijdvenster geopend voor een potentieel draaimoment. Er is nog e.e.a. te bespreken. Meer hierover in de nieuwsbrief ‘LOEF DE TECHNICIAN’ en wekelijks een update via www.probeleggen.nl (LOEF PRO).

AEX technisch/kwantitatief marktcommentaar voorbeurs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legenda kleuren grafiek: