Koopconditie AEX met een disclaimer

Een jaar geleden berichtte een RTLZ-commentator voorbeurs op maandag 13 april 2015: “Wat worden ze rijk, die beleggers!…elke dag een beetje hoger…het gaat bijna vanzelf.” Deze opmerking volgde op een slotkoers op AEX 507,17 op de vrijdag ervoor. In de Europese beursindices werden op 12 april 2015 nieuwe hoogtepunten bereikt. In de wekelijkse publicatie ‘LOEF Timing, Trends & Tactics’ werd op basis van weekslotkoersen opgemerkt dat met uitzondering van iShares Asia Pacific Dividend ETF de relatieve sterkte index (RSI) en Stochastics op basis van weekbasis in de overige regionale aandelentrackers overgekocht waren (RSI > 70 en Stochastics > 80).

Vanuit een trendvolgende benadering was er bij een beurskoers boven het 20-daags gemiddelde in combinatie met een 20-daags gemiddelde boven een 120-daags gemiddelde geen aanleiding voor de haussiers om hun longposities te verzilveren. De OBOS-indicatoren die ‘overgekochte’ condities registreerden gaven echter aanleiding om niet de ogen te sluiten voor de geschiedenislessen, waarin eerder de grootheidswaan werd gemeten (zie onder):

Uit het archief gehaald…LOEF TTT d.d. 12-04-2015:

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat is nu de moraal van dit verhaal?

Trendvolgers worden op basis van de slotkoers d.d. 12 april 2016 opnieuw getrakteerd op een koopsignaal (zie onder). Voordat u het koopsignaal ter harte neemt, bestudeer a.u.b. ook de koersgrafiek.

 

 

 

 

 

Het koopsignaal volgt op een stijging boven het 20-daags gemiddelde dat boven het (dalende) 120-daags gemiddelde noteert. De condities van deze twee gemiddelden geven aanleiding om aan het koopsignaal een disclaimer toe te voegen. Immers, in grote lijnen zijn we getuige van een neerwaartse golfbewegingen…en de dalende weerstandlijn langs de toppen van afgelopen maanden is nog niet opwaarts doorbroken. Dit is dus een koopsignaal met een disclaimer.

AEX technisch/kwantitatieve analyse voorbeurs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legenda kleuren grafiek: