AEX on alert

De AEX sloot afgelopen vrijdag 8 april jl. op 434,16. Deze indexstand komt bijna overeen met de slotkoers van 31 januari 1998 op 434,10. Als je iemand begin 1998 had verteld dat de beurs na ruim 18 jaar op dezelfde indexstand zou noteren, dan was je waarschijnlijk direct opgehaald door het busje van het rode kruis en zonder pardon afgevoerd naar een kliniek voor verdwaasden. Enig idee waar de AEX over 18 jaar noteert rond deze tijd?

De ‘buy & hold’-strategie stelt het geduld van de aandelenbelegger afgelopen twee decennia behoorlijk op de proef. Hoeveel mensen kunnen het psychologisch opbrengen om rustig af te wachten, terwijl tussentijds de beurskoersen ook halveren. Ongeveer een jaar geleden – raadpleeg historie/zie onder – werd op deze website ‘de top’ uitgeroepen (zie onder).

 

 

Trendvolgers keken 12 maanden geleden overwegend naar hogere koersen, waarbij menig technisch analist AEX 550/560 (en sommigen zelfs AEX 600) voor ogen stond. Maar het kan verkeren. De MACD op maandbasis (zie grafiek onder) piekte net zoals in 2007 en 2000 en heeft de dalende lijn ingezet. Terwijl bijna iedereen op dagbasis de richting probeert te bepalen, vertelt de grafiek op maandbasis hoe de trend zich op de langetermijn ontwikkelt. Het 4-maands simpel gemiddelde is recent onder het 24-maands gemiddelde weggezakt.  Het verleden is in de optiek van de technische analyse een gids voor de toekomst. Het sein op maandbasis staat op oranje…dus wees alert!

AEX maandgrafiek vanaf 1998 + MACD-histogram

 

 

 

 

 

Later deze week weer aandacht voor de waan van alledag.