Natuurlijke acties en reacties

‘Technical Analysis is an Art, not Science’. In de kunstwereld is er veel aandacht voor schoonheid in de compositie van bijv. een schilderij (zie onder) of tekening. In de technische analyse is deze focus vooral weggelegd voor hen die in de opbouw van vraag- en aanbodkrachten de natuurlijke ‘gouden spiraal’ menen te herkennen, waarin de Fibonacci-getallenreeks (1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89, 144,233 enz.) een dominante rol speelt.

Voorbeeld van de gouden spiraal in de kunst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gisteren attendeerde ik u op de DAX-index. Aan het einde van de handelsdag blijkt er sprake van een ‘engulfing bear’-patroon. Maar belangrijker nog is het natuurlijke proces van actie en reactie. In april 2015 bereikte de DAX-index een hoogste stand op 12.388,13. De laagste stand dit jaar werd tijdens de handelsuren op 11 februari jl. gezet bij een notering op 8699,29. Kortom, de daling bedroeg 3688,84 punten. Het koersherstel eindigde recent op een indexstand van 10.112,17. Dit koersniveau ligt op 38,2% van de bearish actie (= omgekeerd 61,8%).

Op 11 februari jl. kon u op deze pagina kennisnemen van het volgende:

 

 

 

Vervolgens las u over een volstrekt natuurlijk ABC-patroon…

 

 

 

 

En om de stijging af te maken in golf C…

 

 

 

 

De AEX ziet er geactualiseerd (bijgwerkt t/m 7 april 2016) als volgt uit…

 

 

 

 

AEX technisch/kwantitatief marktcommentaar voorbeurs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legenda kleuren grafiek